Mindre självskador med ny terapi

En ny behandlingsform, med inslag av österländsk meditationsteknik, ser ut att påtagligt minska det självskadande beteendet hos patienter med mycket svåra psykiska problem. Det framgår av en vetenskaplig studie gjord på patienter vid Akademiska sjukhuset.

Uppsala2007-10-18 20:18
-Fall som verkat vara hopplösa ser nu ut att kunna få hjälp, det är mycket glädjande, säger Anna Kåver, psykolog och ansvarig för DBT-programmet vid Akademiska sjukhuset.
De som behandlas med DBT, dialektisk beteendeterapi, är psykiatrins mest svårbehandlade patienter. De har flera psykiatriska diagnoser och är självmordsbenägna.
- Här finns en stor tragik. De skickas runt mellan olika instanser utan att bli bättre. Vi har nått vägs ände med andra behandlingsformer, säger Anna Kåver.

DBT är en utveckling av KBT, kognitiv beteendeterapi. Det nya är inslag av österländsk meditationsteknik
- Genom att få patienten att leva i nuet, att inte tänka på det som varit och det som kommer, kan lidandet minskas. Det handlar också om att acceptera att livet är som det är och inte drömma om hur det skulle kunna vara, säger Anna Kåver.
Inom DBT får även terapeuten behandling. Det tär att ständigt arbeta med personer som skadar sig själv eller är beredda att begå självmord tär.
- Behandlingsformen är den mest respektfulla jag sett och visar att vi alla delar samma tillvaro och villkor, säger Anna Kåver.
Vid Akademiska sjukhuset finns landets största DBT-program, och det enda där barn och ungdomar behandlas. En studie av effekterna efter ett års behandling hos 27 av programmets yngre patienter ska publiceras i tidskriften Clinical psychologist. Studien visar på flera goda effekter, bland annat minskade antalet patienter som skadade sig själva från 24 till 12 stycken. Antalet självskador minskade i genomsnitt till bara någon gång i veckan från över 15 gånger i veckan.
- Vi är på rätt väg, men inte nöjda. Ingen borde skada sig själv. Men vi hjälper de med mest akuta problem, säger Anna Kåver.

Patienternas
allmänna funktionsnivå har ökat påtagligt, och symtomen är färre och mindre intensiva. I studien syns också en tendens till att behandlingen efter en tid leder till mindre konsumtion av vård.
- Det tycks som att vi förhindrar att patienterna hamnar i slutenvård, något som politikerna tittar på eftersom slutenvården är dyr, säger Anna Kåver.
En annan studie, som också ska publiceras inom kort, pekar på tydliga positiva effekter även för terapeuterna.
- De är nöjda och uppger att metoden ändrat deras attityder och inställning till livet i stort, säger Anna Kåver.
Anna Kåver presenterade resultaten under Forskning pågår som Uppsala universitet, landstinget och Regionförbundet arrangerade under torsdagen på temat Barn och ungdom.

Fakta:
Dialektisk beteendeterapi, DBT,, utvecklades för att behandla personer med Borderline presonlighetsstörning, BPS, även kallad emotionellt instabil personlighetsstörning, vilket främst drabbar främst unga kvinnor. I dag används metoden även för andra patientgrupper självskadande.
DBT bedrivs både inom sluten- och öppenvård.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!