Mindre resurser till kvinnojouren

Kvinnojouren i Uppsala drabbas åter av minskat bidrag från kommunen. Det årliga anslaget, som 2003 låg på 750 000 kronor, är nästa år nere i 300 000 kronor.- Smärtgränsen är nådd, säger Ingetora Gumble vid kvinnojouren.

Uppsala2004-11-25 17:29
Kommunen minskade sitt årliga bidrag till kvinnojouren redan 2004. Bakgrunden var bland annat att kommunen startat ett eget skyddat boende.
Kvinnojouren har lagt ned sitt eget boende för kvinnor. Anslaget på 500 000 kronor 2004 har gått till två tjänster på 75 procent vardera.
- Vi har tvingats minska styrkan med en tjänst och hinner inte med. Kvinnor som ringer om en samtalstid i dag får vänta till efter jul, säger Ingetora Gumble.
Kvinnojouren kan hänvisa kvinnor till exempelvis Rikskvinnocentrum, kommunens socialtjänst eller polis. Ingetora Gumble betonar dock att många kvinnor inte vill ha kontakt med myndigheterna.
- De är rädda för att hamna i journaler, att mannen ska få reda på att de sökt hjälp.

"Det finns inga pengar"
Folkpartiets kommunalråd Jan-Ove Jerrestål har reagerat mot kvinnojourens minskade anslag och säger att folkpartiet ska verka för att vid måndagens kommunfullmäktige få igenom ett tilläggsförslag som ger kvinnojouren ytterligare 500 000 kronor. S-kommunalrådet Jan Ask anser att det är en omöjlighet.
- Det finns inga pengar. Det är nämndens ansvar att prioritera.
När ansvarig nämnd, nämnden för vuxna med funktionshinder, behandlade frågan om anslaget var nämnden enig. Vice ordförande Monica Spross (fp) förklarar att hon gärna skulle se att kvinnojouren får ytterligare anslag, men att nämnden inte har resurser till det.
— Därför reserverade jag mig inte, utan har istället verkat för att lyfta frågan till en högre politisk nivå. Extra resurser måste till.
Nämndens ordförande Randi Graungaard (v) menar att beslutet handlar både om ansträngd ekonomi och en medveten prioritering.

"Har inte monopol"
— Kvinnojouren har inte monopol på att hjälpa utsatta kvinnor. Totalt sett gör Uppsala kommun mycket för att hjälpa den här gruppen, menar Randi Graungaard, som påpekar att kommunen exempelvis satsar 7, 5 miljoner årligen på det skyddade boendet för kvinnor.
— Där finns tillgång till stöd från personal och samverkan med socialtjänsten fungerar i dag bra.
Randi Graungaard hänvisar även till att nämndens kriterier för tilldelning av anslag säger att verksamheterna i huvudsak ska bedrivas på frivillig basis.
— Kvinnojouren får betydligt mer bidrag än exempelvis brottsofferjouren. Att de sedan valt att lägga alla resurser på löner kan inte vi ta hänsyn till. Men vi värdesätter absolut deras insatser.

"Cyniskt"
Ingetora Gumble säger att det skulle vara omöjligt att bedriva dagens verksamhet med enbart ideella krafter.
- Utan även avlönad personal skulle vi aldrig kunna hålla öppet på dagtid, då många kvinnor hör av sig. Vi har byggt upp en väl fungerande verksamhet som man nu raserar. Det är cyniskt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!