Omsorgen om funktionshindrade står inför nya besparingar. Underskottet beräknas bli 28 miljoner kronor i år. Ohållbart, säger oppositionen och kräver mer pengar.
Vid sitt senaste möte med nämnden för hälsa och omsorg låg ett första besparingsförslag på politikernas bord. Det omfattade sju miljoner kronor och innehöll ett förslag om att ompröva ersättningsmodellen för boendestöd, en omfördelning av kostnaderna för resor till och från daglig verksamhet och upphandling av vissa tjänster inom assistans. Ett fjärde förslag handlade var att lägga ner två av kommunens sex träffpunkter. Det skulle spara två miljoner kronor.
Politikerna i den borgerliga alliansen sa ja till de tre första förslagen, men nej till det fjärde.
– Att lägga ner träffpunkter är ingen bra lösning på våra ekonomiska problem. Trots att det handlade om de två träffpunkter som har minst med besökare så betyder verksamheten mycket för dem som går dit, säger nämndens ordförande Stig Rådal (M).
De förslag som alliansen sade ja till ska inte drabba de funktionshindrade. Besparingarna skjuts i stället över på andra nämnder och styrelser.
Det innebär att förslaget till besparing inskränker sig till fem miljoner. Återstår 23 miljoner för att få en budget i balans. Hur nämnden ska klara det är inte klart.
– Vårt kontor får jobba vidare med att hitta nya sätt att minska våra kostnader. Ett sätt skulle kunna vara att försöka göra våra träffpunkter mer brukarstyrda. Så fungerar exempel vid Club Lindormen. Det är bra och utvecklar verksamheten, säger Stig Rådal.
Oppositionen anser att nämnden måste få mer pengar. Senast i december förra året så klubbades ett sparpaket på 33 miljoner kronor.
– Vid vårt senaste sammanträde sade direktören för hälsa, vård och omsorg att det inte går att spara mer. Vi är nere och knaprar på skelettet. Vi och Miljöpartiet kommer att vända oss till kommunstyrelsen med en begäran om mer pengar så att de får klart för sig hur läget ser ut, säger vänsterpartisten Liza Boethius.
Hon tror inte det går att dra ner på verksamheten tre år i rad som nu kommer att krävas.
– Som det ser ut inför 2014 så får vi inga extra pengar utöver budget.
Enligt Stig Rådal får nämnden för hälsa och omsorg mer än andra. En titt i alliansens budget för 2014 visar att nämnden får 2,4 procents uppräkning av sina kostnader. Flera får mindre än det. Äldrenämnden mer – över fem procent. Genomsnittet ligger på 3,7 procent.
– Utifrån det får vi försöka anpassa vår verksamhet. Vi gör vad vi kan, säger Stig Rådal.