Mindre pengar för simskola trots simskolesatsning

När Uppsala kommun stoltserar med att satsa på simundervisning drar man in nästan hela bidraget till simskolan i Rasbokil. Vem som dragit in det är politikerna oense om och barnen i det rödbruna vattnet i Lafsen hamnar mitt emellan nämndstolarna.

Embla Lindell Fasth uppskattar att "om man säger i procent så kan jag simma ungefär 53 procent".

Embla Lindell Fasth uppskattar att "om man säger i procent så kan jag simma ungefär 53 procent".

Foto: Björn Ullhagen

Uppsala2006-08-02 00:00
Förra året sökte Rasbo gymnastikförening 10 000 kronor i kommunalt bidrag för att arrangera simskola i Lafssjön. Man fick 4000. I år bidrar kommunen med lite drygt 1000 kronor, samtidigt som man bland annat vill sänka priset för skolklasser som övar simning på Fyrishov.
Det tar UNT ett antal samtal fram och åter mellan politiker i olika nämnder innan bidragssituationen utreds åtminstone något. Föreningsbidrag för ordinarie fritids- och kulturverksamhet kommer från fritids- och naturvårdsnämnden. Extrapengar för socialt förebyggande insatser kommer från barn- och ungdomsnämnden. Vilken typ av bidrag detta är, som nu minskat, är ordförandena i de båda nämnderna inte överens om.
Bengt Sandblad (s) är ordförande i barn- och ungdomsnämnden, som vill öka simundervisning:
— Jag kan hålla med om att det verkar konstigt. Det vore rimligt om man vill öka simkunnigheten att inte minska stödet till föreningarna. Vi får se över det här, så att kommunen agerar samordnat.
Ilona Szatmari Waldau (v) menar att om pengarna minskat måste de från början ha kommit från Bengt Sandblads nämnd, men att där inte har sökts några pengar för simskoleverksamhet. Fritids- och naturvårdsnämnden ger klumpsummor till föreningar, inte för någon särskild verksamhet och man kan därför inte ha minskat bidragen till just simskolan, hävdar hon. Kanske kommer pengarna inte från kommunen? Men på Rasbo gymnastikförenings papper står att pengarna kommer från kommunens föreningsservice och har titeln sommarlovsbidrag. Klarare än så blir det inte med stora grupper tjänstemän på semester, förklarar politikerna.

Lära sig hantera vatten
I Lafssjön kämpar fortsättningsgruppen mot kallsupar, gravitationslagar och Arkimedesprinciper.
— När jag gick i trean skulle man kunna simma, så var det bara. Men vad jag har hört att Felicias klass inte varit och badat någon gång, säger Anders Kalldin.
Pappan på filten bredvid, Magnus Sultan, kan bara hålla med:
— Om vi inte själva ser till att barnen går i simskola vet jag inte om det blir någon alls.
Han tycker att simskolan här är bra för att den är så intensiv (varje dag) och liten att alla barns behov ses och hinns med.
Simlärare Jennie Mattsson tycker att det också är viktigt att lära sig hantera vatten i "riktig" miljö och att priset här kan hållas nere när man slipper lokalkostnader.
— Men det är inte kul när man nästan måste ta av egna pengar, säger hon och tvekar på svaret om hur det blir med simskolan nästa år.
Understöd. Markus Olsson får stöd av simlärare Jennie Mattsson. Stödet från kommunen till Rasbo gymnastikförenings simskola dras dock ner.


FAKTA


Drunkning
Enligt preliminära siffror drunknade 47 människor i Sverige under juli i år. Förra året var siffran 26. I juni i år drunknade 19 personer, mot 11 i juni förra året.
I Uppsala län omkom en person i juli genom drunkning.
Källa: Svenska Livräddningssällskapet, SLS

Simsatsning
Enligt Uppsala kommuns budget för 2007 ska alla elever få simundervisning från andra läsåret. Fyrishov ska också få gå med underskott för att kunna sänka priset för att skolklasser ska kunna komma och öva simning.
Regeringen har givit Skolverket i uppdrag att lägga in simundervisning som ett krav i skollagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om