Åtta av tio svenskar förändrar sitt påskfirande med anledning av ökade matkostnader, enligt en undersökning från Yougov och HelloFresh. Förändringen de flesta planerar för är att köpa billigare mat. Många uppger också att de ska försöka spara pengar genom att planera maträtterna och mängden bättre. Andra planerar att servera färre rätter, skippa en traditionell påskbuffé och bjuda in färre gäster.
På torsdagsförmiddagen gav sig UNT ut i matbutikerna för att höra hur Uppsalabornas påskbord påverkas.
– Vi har fått tänka om, men kanske inte specifikt under påsken. Jag köper lite andra produkter än tidigare. Påskbordet kommer att se ut som vanligt, säger Gunilla Swärdh.
För Ann-Kristin Retz ser buffén betydligt mindre ut jämfört med tidigare år. I det stora hela handlar hon mindre och påskens meny anpassas därefter.
– Det blir inte stort alls. Matjessill, gräddfil och ägg. Det är väl det.
Annica Nilsson brukar inte slå på stort när det kommer till påskmaten och därför sker det inga stora förändringar i år.
– Det blir kanske lite lax och några ägghalvor. Det är ungefär allt. Vi tänker ganska snålt när vi handlar, som alla andra just nu. Man går på röda märken och sådant. Men det är lika mycket för miljön.
Priserna på livsmedel har stigit med över 20 procent det senaste året. Några undergrupper sticker ut: Fetter, ägg och mejeriprodukter har alla stigit med över 30 procent. Sett till enskilda produkter sticker däremot ett par grönsaker ut: priserna på purjolök och blomkål har stigit med nästa 80 procent.
Trots att en del tänker om inför påskens meny, finns det vissa maträtter som bör prioriteras. Det tycker iallafall Gunnel Vikman.
– Påskbordet blir mindre än för några år sedan, men det måste ju finnas den vanliga sillen, laxpuddingen på fredagen och lammet på påskdagen. Det avstår jag inte från, säger hon.