Mindre mobbning på fakultet

Teologiska institutionen har tagit tag i sina problem. En ny undersökning visar en klar förbättring av arbetsmiljön och ett stort förtroende för ledningen.

Uppsala2011-11-16 11:03

Hösten 2010 skrev UNT om hur personal vid Teologiska fakulteten i Uppsala kände sig diskriminerade och kränkta på sin arbetsplats. Uppgifterna kom från en enkät där en stor del av institutionens anställda svarat på frågor om sin arbetsplatsmiljö.
Sedan dess har ledningen gjort stora ansträngningar för att komma till rätta med problemen. I slutet av september gjordes en ny enkätundersökning. Nu har svaren kommit och enligt dem har arbetsmiljön förbättrats på alla de områden som undersökts. Inga fall av sexuella trakasserier upplevs ha förekommit och bara sju procent jämfört med förra årets sjutton procent har upplevt kränkande särbehandling. 
– Vi vill förstås ha noll procent på de här områdena, men nu sticker vi åtminstone inte ut jämfört med andra universitet, säger prefekten Cecilia Wejryd.

Hon säger att anledningen till förbättringen är att många av de anställda har engagerat sig och att det finns en stark drivkraft att få ordning på situationen.
Ledningen, som förut kritiserats för att negligera problemen, har nu tagit tag
i dem på allvar. Man arbetar utifrån den arbetsmiljöplan som anslogs av fakultetsnämnden i januari detta år och fokus ligger på öppenhet, respekt och förbättrad fysisk arbetsmiljö.
Cecilia Wejryd trycker på vikten av riktlinjer att luta sig tillbaka mot.
– Det är till för de svagaste. De starkaste klarar sig alltid ändå, säger hon.

Upplevelsen av arbetsmiljön har skilt sig åt på olika områden inom institutionen. Till exempel har visstidsanställda mått sämre än heltidsanställda. Ibland handlar det om vissa vetenskapliga ämnen där en fråga blivit infekterad och ibland har det rört sig om en personfråga.
– De här faktorerna vävs in i varandra på ett sätt som har gjort det svårt för oss att urskilja vad som varit problemet, säger Cecilia Wejryd.

Eberhard Herrmann är före detta jämställdhetsansvarig på fakulteten. Även han har upplevt att det skett en stor förändring till det bättre.
– Det har funnits och finns dolda strukturer, både på institutionen och på universitetet i stort. De har lyfts fram och blivit synliga, säger han.
Är ni klara med arbetet nu?
– Nej, absolut inte. Vi får inte glömma att det finns medarbetare som fortfarande upplever kränkande särbehandling och diskriminering, säger Cecilia Wejryd
”Vi vill förstås ha noll procent på de här områdena ...”

BAKGRUND

Detta har hänt
Teologiska institutionen har dragits med arbetsmiljöproblem sedan många år tillbaka. Förra hösten gjordes en enkätundersökning som visade att nästan var femte ur personalstyrkan vid återkommande tillfällen känt sig utsatt för kränkande särbehandling eller mobbning. Flera av dem som känt sig diskriminerade menade att ledningen ända sedan 90-talet utgjorts av en sammansvetsad grupp som bytt poster med varandra och haft en beslutsgång utan insyn. 
Av enkätsvaren framgick det att särskilt kvinnor kände sig utsatta. 29 procent av de svarande upplevde att det inte fanns lika möjligheter att utvecklas på institutionen. Kön angavs som det primära hindret för utveckling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om