Mindre lax i skolan när matpriserna stiger
Mer köttfärsrätter, mer grönsaker efter säsong, men mindre lax. Så ser det ut på skolelevernas tallrikar i höst. De svenska matpriserna har ökat markant, men Uppsala kommun var tidigt medveten om prishöjningen vilket har underlättat.
Dennis Lindblom i Årstaskolans matsal.
Foto: Hans E Ericson
- De blir inte mätta på det, så vi brukar låta dem ta fler. Där-emot är vi noga med att fråga hur många de verkligen orkar, det ska inte kastas något, säger husmor Karin Jansson.
På ett år har matpriserna stigit med åtta procent. Med tanke på att skolköken redan gör något som närmast kan beskrivas som trolleri - de skapar en näringsriktig måltid för 7,64 kronor per elev - borde prishöjningen blivit problematisk. Men eftersom Uppsala kommun tidigt fick indikationer på höjningen kunde extra pengar läggas in i skolmatens budget för att täcka prisökningen.
- För att lyckas med det fick vi ta lite av vårt ekonomisk överskott, säger kommunens kostchef Monica Rönn.
Men trots att Uppsala har stått väl rustat inför de stigande matpriserna syns ändå några förändringar i menyn.
- Vi har fått titta på billigare alternativ än annars, men maten får inte bli sämre, säger Monica Rönn.
I höst kommer eleverna till exempel att serveras något fler köttfärsrätter, som köttbullar och pannbiff. En och annan morot kommer också att rivas ner i köttfärssåsen för att dryga ut.
- Vi smyger också in fler vegetariska rätter och har alltid ett vegetarisk alternativ som barnen kan välja eftersom det är billigare, säger Monica Rönn.
För att hålla nere kostnaderna anpassas kommunens upphandlingar av livsmedel efter säsong. Det innebär till exempel mer äpplen på hösten och fläskkotlett i januari som blivit över efter julskinkan.
Ett annat knep är att låta varje skolkök använda sin maskinpark på ett optimalt sätt. Det betyder att man fyller grytorna upp till kanten. Ett skolkök kan till exempel få laga mat till en intilliggande förskola.
- På så sätt sparar vi pengar, säger Monica Rönn.
Barn kan vara ganska konservativa i smaken, det gäller därför att få eleverna att vilja prova och lära sig att tycka om nya rätter med billigare råvaror. Ett sådant test sker i höst när en del av den lax som skolköken tidigare serverat ersätts av färsk sej.
- Vi har gjort en upphandling på två ton sej som ju är billigare per kilo än lax. Men den är lite mörkare i färgen än annan vit fisk, så vi får se om eleverna accepterar det, säger Monica Rönn.
Hon konstaterar att eleverna inte bryr sig om vad maten kostar och att mycket av den mat som barn gillar, som blodpudding och potatisbullar, faktiskt är billig.
- Men vi kan inte servera dem sådant jämt. Vi måste lära dem äta annat också, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!