Mindre insyn när privata bolag tar över

I och med att privata vårdföretag tar över äldreomsorg från kommunen minskar öppenheten.Men för den som vill få ut information finns en nästan helt okänd paragraf som går att använda.

Uppsala2007-04-10 20:38
Så länge äldreomsorg eller annan offentlig verksamhet drivs i kommunens egen regi gäller stor insyn. Men om kommunen lagt ut samma omsorg på entreprenad till en privat vårdgivare är så gott som allt hemligstämplat. Detta trots att båda verksamheterna finansieras med skattemedel.
@3a Text utan indrag:Till och med vårdtagares anhöriga hindras att ta del av viktig information från privata vårdbolag.
Ett exempel gäller en äldre man som i höstas vårdades av Attendo Care i Uppsala. Mannens sambo hävdade att han blev vanskött och krävde en lex Maria-utredning. Men Attendo, som hade rätt att avgöra om utredningen skulle bli av, sa nej.
Mannens sambo krävde då att få se underlaget för Attendos beslut. Det blev avslag även då. "Utredningen är inte en offentlig handling", löd svaret.

I år köper Uppsala kommun äldreomsorg av privata vårdbolag för ungefär 370 miljoner kronor. För att få en bild av hur skattepengarna används begärde UNT ut några uppgifter från tre vårdbolag.
Uppgifterna handlade om bemanning, vad de äldres mat får kosta, avvikelserapporter och annat som rör vårdens kvalitet.
Attendo Care lämnade ut viss information. Carema och Förenade Care ville inte svara på en enda fråga.
Elisabeth Frostell är informationschef vid Carema. Hon hänvisar UNT till kommunen där företaget lämnat in avtal och rapporter.

UNT: Men i de handlingar ni lämnat till kommunen finns inte alla de uppgifter jag är ute efter. Varför kan inte du lämna ut uppgifterna till mig?
- Av konkurrensskäl gör vi inte det, svarar Elisabeth Frostell.

Hur skadas er konkurrenskraft om ni till exempel lämnar ut några avidentifierade avvikelserapporter?
- Medierna missförstår ofta avvikelserapporter och blåser upp rubriker.

Är det inte rimligt att skattebetalarna, som finansierar er verksamhet, får insyn i den?
- Allmänheten kan vända sig till kommunen som kan be oss ta fram uppgifter och då gör vi det. Men vi kommunicerar inte via media.

Är ni inte för öppenhet?
- Jo, absolut men vi vill ha struktur i kommunikationerna.

Men det finns en paragraf i kommunallagen som går att åberopa för den som vill komma förbi vårdbolagens hemlighetsmakeri. I avtal mellan Uppsala kommun och de privata vårdgivarna hänvisas till den paragrafen och där står att allmänheten ska ges möjlighet till insyn.
På UNT:s uppdrag har kommunen begärt att vårdbolagen ska lämna ifrån sig de begärda uppgifterna. En del men inte alla uppgifter har lämnats ut. Kommunen har erbjudit sig att driva ärendet vidare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om