Miljövänligare läkemedelshantering i Uppsala
Minskad förskrivning av vissa läkemedel, bättre rutiner för läkemedelsavfall och mindre förpackningar. Så ska läkemedlens skadliga effekter på miljön minska.
Sedan 2006 har landstinget en handlingsplan för hur man ska arbeta med frågor kring läkemedlens miljöpåverkan. Handlingsplanen revideras årligen.
Under det här året ska arbetet inriktas på tre områden.
Minskad förskrivning av läkemedel med stor miljöpåverkan. Det gäller särskilt vissa sömnmedel och läkemedel mot depressioner.
Arbetet syftar också till att minska läkemedelsavfallet. Under 2003 uppgick avfallet till 18 ton vilket motsvarade ett värde på ca 50 miljoner kronor.
Det finns såväl ekonomiska som miljömässiga skäl till att minska avfallet. Det kan ske genom att i högre utsträckning använda så kallade startförpackningar vid insättningar av nya läkemedel.
Det hör till bilden att Uppsala läns landsting har en betydligt lägre andel förskrivna startförpackningar än riksgenomsnittet.
Enligt handlingsplanen ska man också förbättra hanteringen av läkemedelsavfall och läkemedelsrester. Överblivna läkemedel ska återlämnas till apotek för att destrueras på ett kontrollerat sätt. Det anses särskilt viktigt när det gäller hormonplåster och hormonringar, så kallade p-ringar. Dessa har merparten av hormoninnehållet kvar efter användning vilket innebär en risk för att hormonerna läcker ut i vattendrag. Hormonerna har en väldokumenterad skadlig effekt på vattenlevande organismer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!