''Miljötänk ett måste för trovärdigheten''

Den företagare som idag säger att man inte är miljömedveten tappar närmast trovärdighet i allt den gör. Så långt har miljödebatt kommit.- Vi kan göra - och har gjort - mycket för att minska koldioxidutsläppen, säger Ulf Lindvall vd för Lindvalls kaffe i Uppsala.

Ulf Lindvall och Roine Andersson granskar kaffebönorna.

Ulf Lindvall och Roine Andersson granskar kaffebönorna.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2006-11-20 00:22
Ulf Lindvall, vd, och representant för fjärde generationen Lindvall bjuder på espresso medan han berättar om det lilla familjeföretagets miljöåtgärder.
När Lindvalls grundades för 115 år sedan av hans farfars far existerade inte begreppet växthuseffekt, och tunnorna med kaffebönor levererades med häst och vagn till butikerna. I dag är lilla Lindvalls Kaffe föregångare i hela branschen vad gäller miljötänkande, hävdar Ulf Lindvall.
- De viktigaste åtgärder vi kan vidta för att minska koldioxidutsläppen är att påverka våra transporter, rostningen av kaffet och emballaget.

Lokalt producerat
Ulf Lindvall berättar att man inom företaget hela tiden arbetar för att få bättre logistik.
- Just långa transporter är för övrigt ett utmärkt argument för att välja närproducerat.
Han anser att en stor negativ konsekvens med den fria handeln inom EU är just logistiken. Som exempel väljer han kolsyrat vatten - men hade lika gärna kunnat välja kött.
- Man lastar in Ramlösa från Sverige i stora långtradare som sedan körs ner till Frankrike. Där lossas vattnet, och i den tomma långtradaren lastar man i stället Evianbuteljer som körs tillbaks upp till Sverige. Det är vansinnigt och rent katastrofalt för miljön. Jag tror inte att vi kommer ha råd med sådant framöver, säger Ulf Lindvall eftertryckligt.

Förpackning utan papp
Lite så är det med kaffe också. Han berättar att livsmedelskedjornas egna kaffemärken, till exempel ICA:s och Willys kaffe, har lång transportsträcka till butikerna, till skillnad från det lokalproducerade kaffet.
Lindvalls har även varit drivande när det gäller förpackningar. Tidigare omslöts varje kaffepaket som lämnade fabriken av en pappkartong.
- Vi tyckte det var onödigt och utvecklade därför en förpackning utan papp. Konkurrenterna utsatte oss för spott och spe: man trodde inte emballaget skulle hålla. Det tog bara två-tre år innan nästan alla hade följt efter, säger Ulf Lindvall, som tillägger att företaget redan i slutet av 80-talet avlägsnade all aluminium i förpackningarna.
- Materialutveckling är något vi jobbar mycket med.

Flexibla
Även personalen på Lindvalls uppmuntras till miljömedvetenhet.
- Våra säljare väljer smartare rutter och använder ofta telefon i samband med kundkontakter. Fördelen med att vara ett litet förtag är flexibiliteten och snabbheten när det gäller att ta in och anamma nya idéer.
Ulf Lindvall tror att företagets miljömedvetenhet är viktig för konusmenterna.
- Man behöver bara titta på vädret - varmt regn i mitten av november. Ju mer folk märker av förändringarna i klimatet, ju viktigare bli det att välja rätt varor.


Fakta/Det här har Lindvalls Kaffe gjort:
1. Företaget var först med så kallade bulktransporter av råkaffe på båtarna - en miljömässig fördel eftersom man då kunde lasta 21,6 ton kaffe i stället för 18 ton i varje container.
2. Lindvalls har slutit licensavtal med Rättvisemärkt. Våren 2005 introducerades KRAV- och Rättvisemärkt kaffe som är avsett för storköksmarknaden: arbetsplatser, hotell cafeet och restauranger. I kaffet används endast bönor från producentkooperativ vars odlingar är certifierade av Rättvisemärkts kontroll- och certifieringsorganisation Fairtrade Labelling Organizations International. Det garanterar att producenter och odlare fårskälig ersättning och trygga arbetsförhållanden
3. Företaget var föregångare vad gäller kaffeförpackningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om