Miljösynder dyra att åtgärda

I Uppsala län har länsstyrelsen identifierat 3 150 områden där det tidigare bedrivits industriell verksamhet som kan ha förorenat marken.

Uppsala2005-12-03 00:00
Till i dag har 1 750 fått en så kallad branschriskklass och 220 områden har inventerats och riskklassats enligt den så kallade Mifo-metodiken. Av de inventerade områdena ligger 126 i den högsta riskklassen som betyder att de måste undersökas vidare. För att kunna prioritera det fortsatta arbetet så har länsstyrelsen tagit fram en så kallad 30-lista. Den omfattar områden som bedöms kunna innebära större risk för hälsa och miljö.
Det innebär att det är mycket angeläget att gå vidare med ytterligare undersökningar och saneringar om det är nödvändigt i de här områdena, säger Kristina Jansson, projektledare vid länsstyrelsen i Uppsala.

Dyrt att sanera
Att sanera gamla miljösynder är oftast mycket dyrt. Så Naturvårdsverket har begärt att länsstyrelserna runt om i landet gör en kostnadsberäkning för eventuella saneringar. För Uppsalas del visar beräkningarna att bara saneringen av områdena på 30-listan kan landa på mellan 292 och 710 miljoner kronor beroende på åtgärder.
Det är en mycket grov skattning. Vi vet i dagsläget inte om alla områden behöver saneras, om det är miljömässigt motiverat och vilka åtgärder som i så fall måste sättas in. Men måste alla områden saneras så blir det mycket pengar, säger Kristina Jansson.

Ofta gamla synder
Miljösynderna har ofta gjorts långt tillbaka i tiden då kunskapen om miljögifter inte var lika stor som i dag. De flesta har begåtts av en rad olika branscher som verkstadsindustrier, sågverk med träimpregnering, bensinstationer och processindustrier av lika slag. Vid en del områden kan det finnas föroreningar som tungmetaller och oljeföroreningar.
Vem som ska betala för saneringarna är inte klarlagt i dag. De företag som fortfarande finns kvar kan tvingas sanera föroreningar som påträffas. I andra fall är det staten och skattebetalarna som får stå för kostnaderna.
— Vi kommer att göra ansvarsutredningar för varje område som måste saneras. Där det finns företag som kan göras ansvariga så kommer vi ta upp förhandlingar om finansieringen, men det är komplicerade frågor, säger Kristina Jansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!