Miljöstation vid Ulleråker missbrukas
Landstingets källsortering vid Ulleråkers sjukhus svämmar över. Och på marken står dumpade tv-apparater och annan elektronik som innehåller miljöfarliga ämnen. - För mig är det helt obegripligt varför man inte kör sakerna till rätt ställe på en gång, säger Gunnel Edoff på miljökontoret i Uppsala.
Grannen Ove Karlström har tröttnat på röran.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
- De har inte tömt stationen på en dryg månad. Man kommer knappt fram om man vill lämna något, så jag har åkt till Gottsunda i stället, säger Ove Karlström.
De flesta andra återvinningsstationer i landet sköts av FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen. Men just den här stationen tillhör Uppsala läns landsting. Ove Karlström har, som flera andra boende i området, tidigare arbetat på landstinget och får därför lämna sitt privata skräp i containrarna. Men platsen är inte avsedd för elektronik.
- Tyvärr brukar sådant som inte hör hemma där blir kvarlämnat. Det är inte meningen att man ska lämna annat än vad som ryms i kärlen. Men den här miljöstationen är inte låst eftersom vi har så många verksamheter som ska lämna sitt avfall på platsen, säger Jan Pettersson, markansvarig på landstinget.
- Jag har inte varit på plats på sistone men det verkar uppenbarligen ha hänt någonting där, säger han, och informerar om att landstinget kommer att städa platsen under fredagen.
För tömningen av returmaterial, som papper och kartonger, har landstinget avtal med företagen Samtek och Returpapperscentralen.
- Vi har uppdrag från fastighetsägaren att tömma ett visst intervall. Använder privatpersoner containrarna blir det snabbare fullt än beräknat, säger Magnus Alm vid returpapperscentralen i Uppsala.
På miljökontoret i Uppsala är man bekymrad över dumpningen. Eftersom platsen inte är regnskyddad kan det läcka ut miljöfarliga ämnen.
- Elektronikprodukter innehåller mycket tungmetaller, och en del även flamskyddsmedel. Det är inte så bra eftersom platsen ligger på Uppsalaåsen, och om man ser i ett längre perspektiv kan de här ämnena så småningom komma ut i dricksvattnet. Små mängder är inte livsfarliga, men många bäckar små kan bli farliga mängder, säger Gunnel Edoff, miljöinspektör.
- För mig är det helt obegripligt varför man inte kör sakerna till rätt ställe på en gång. Som privatperson får man ju lämna sakerna gratis hos kommunen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!