Miljösmart med de minsta

Starta en egen miljörörelse hemma och gör skillnad på riktigt. Med barnens entusiasm och de vuxnas kunskap kan alla i familjen bli miljöhjältar.

Heidi Andersson.

Heidi Andersson.

Foto: Kaj Hagstedt/SVT, Scanpix

Uppsala2012-11-01 11:03

– Det handlar om små val i vardagen, säger den miljömedvetna programledaren och armbryterskan Heidi Andersson.
Plocka upp skräpet som ligger utanför huset och återvinn det, se över er vattenkonsumtion, byt kläder med en kompis i stället för att köpa nytt, parkera bilen och cykla till dagis och skola. wVägarna till ett mer miljövänligt familjeliv är många.
– Det gäller att bryta ner den stora frågan om miljö till mindre, mer greppbara delar. Att låta hela familjen tänka över valen de gör och se om de kan göra annorlunda, säger Heidi Andersson, som leder programmet Miljöhjältarna i SVT Barnkanalen.

Barn har en nyfikenhet, ett driv och en entusiasm som man kan ta vara på och tillsammans engagera sig i att göra bra saker för miljön, menar Heidi Andersson.
Hon har själv varit miljöengagerad i hela sitt liv.
När hon var elva år bestämde hon sig för att bli antingen miljöaktivist eller professionell armbryterska när hon blev stor, och i dag är hon både och. För henne var det farfar som inspirerade.
– Jag är uppvuxen bland vuxna som brytt sig och låtit mig vara med. Ansvar och engagemang går hand i hand, låter man barnen hjälpa till och visar vad de kan göra för att bidra kommer de känna att de kan vara med och påverka världen, säger hon.

Att uppmärksamma barns funderingar och diskutera vad man kan göra åt problemen tillsammans är ett av Heidi Anderssons tips på hur man får med barnen i ekotänket hemma.
Men det kan också väcka oro.
– Barn undrar ofta vad som kommer att hända om vi fortsätter behandla miljön på det här sättet och kan fråga varför vi som vuxna låtit det här ske.
Och det är viktiga frågor! Man får göra tydligt för dem att alla kan påverka.
Köper ni en leksak som är inpackad i en massa onödig plast i en alldeles för stor låda – skriv ett brev till företaget! Ring politiker, arrangera en miljödag i skolan, styr upp en kompost på skolgården där matrester blir till jord.

Heidi Anderssons egen son är än så länge väldigt liten, men när han blir äldre planerar hon att försöka inspirera howad.
– Känner han att han är en del av världen och har ett ansvar för den, då har jag lyckats.

Tips

Skippa köttet: Byt ut minst två kötträtter på en vecka mot vegetariska alternativ.
Ställ bilen: Avstå från två onödiga bilresor per vecka.
Återvinn: Tävla i att samla in metall, glas, papper och liknande. I tv-programmet Miljöhjältarna samlades det under en vecka in 917 kilo metallskrot. Det sparar lika mycket koldioxid som 26 bilar släpper ut på en vecka.
Spara vatten: Sätt upp en resultattavla inne i badrummet och tävla i vem som duschar snabbast. Till en dusch på fem minuter går det åt 27 liter vatten.
Schysstare skönhet: Byt ut kemikaliestinna skönhetsprodukter mot hemtillverkade ekovarianter. Man kan till exempel göra egen hårspray med havssalt i och göra schampo med hjälp av en indisk nöt.

Fler tips finns på svt.se/miljohjaltarna

www.naturskyddsforeningen.se/gron-guide Naturskyddsföreningens tipssida.

www.miljoportalen.se – om miljö från Chalmers och Göteborgs universitet, vänder sig i första hand till gymnasieelever.

www.sopor.nu – om sopsortering för barn.

www.miljospanarna.se – sajt om miljö av unga, för unga. Uppdateras inte längre, men innehåller fortfarande en massa intressant miljöfakta.

slangintematen.se – läromedel för barn och vuxna om att inte slänga så mycket.

TT Spektra

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!