Miljöpartiet vill satsa på studenterna

Höjt studiemedel, rätt till praktik, och tryggare villkor. Det är miljöpartiets huvudmål i den satsning på landets studenter som partiet presenterade på studentkåren i Uppsala på tisdagen.

Uppsala2006-10-31 14:53
Miljöpartiet är starkast i städer med högskola, och har något av en kärntrupp bland landets studenter.
- I Studentstaden här i Uppsala fick vi 22 procent av rösterna i valet, ett våra starkaste fästen i landet, säger Maria Gardefjell, ledamot i Uppsalas kommunfullmäktige.
På tisdagen lämnade partiet en motion med fokus på studentfrågorna till riksdagen. Regeringspartiernas fleråriga forskningssatsning om knappt en miljard kronor, lägger miljöpartiet på studenterna.
- Vi vill höja studiemedlet med 900 kronor, och vi vet ju att tre av de styrande partierna är för en höjning, säger Mats Pertoft, riksdagsman och ledamot i utbildningsutskottet.
Han uppger att han med sina utskottskolleger i centern, kristdemokraterna och folkpartiet "allvarligt kommer att ifrågasätta varför inte deras förslag förverkligats".

Praktikplatser
Vid sidan av höjningen av studiebidraget är en slags pratikgaranti det mest kostsamma förslaget. Fullt utbyggt ska högskolorna ha 400 miljoner år 2012 kronor att leta bra praktikplatser för åt sina studenter.
Vidare vill miljöpartiet ta bort flera hål och maskor i studenternas skyddsnät och göra regelverken enklare.
- Trygghetssystemet är anpassat till folk i arbete, där passar studenterna inte in, säger Helena Leander, nybliven riksdagsledamot från Uppsala som var med på gårdagens presentation.
Även i Uppsalapolitiken tänker miljöpartiet nu lägga extra krut på studentfrågorna. En ledamot i fullmäktige ska i fortsättningen ha ansvaret att få in studentperspektivet i alla kommunala ärenden.
- Att studentfrågorna stått högt i kurs i fullmäktige kan nog ingen påstå. Men till exempel bostads- och trafikfrågor berör i högsta grad Uppsalas studenter, säger Helena Leander.

FAKTA Miljöpartiets förslag till riksdagen


  • Studiemedlets ska höjas och kunnas ges i 14 terminer i stället för 12.
  • Alla, oavsett ålder, ska ha samma möjlighet att få studiemedel
  • Alla, oavsett ålder, ska ha rätt att söka bostadsbidrag
  • Ändrade regler för ersättning vid sjukdom
  • Rätt till 10 veckors praktik på utbildningar som omfattar minst tre år.
  • Fribeloppet ska höjas
  • Studentkontrakt ska införas på försök. Kan innehålla exempelvis löften om antal undervisningstimmar och lärartäthet, principer för schemaläggning och betygssättning, med mera.
  • Arbetslöshetsersättningen ska kunna has vilande i tre år i stället för ett.
  • Särskilda arbetsförmedlingar för akademiker ska införas.

    Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!