Miljonsatsning på unika kärr

Under de närmaste fyra åren kommer Naturvårdsverket att satsa drygt 22 miljoner kronor på unika våtmarker i hela landet. Och sådana är det gott om i Uppland.

Uppsala2006-08-25 19:15
— Hållnäs, Älvkarleby och Östhammar är exempel på områden i norra Uppland där det är särskilt gott om sådana våtmarker. Länsstyrelsen får bedöma vilka våtmarker som är särskilt hotade av igenväxning, utdikning eller brist på skötsel, säger Sebastian Sundberg.
Han är växtekolog på Evolutionsbiologiskt centrum i Uppsala och har upprättat åtgärdsprogrammet.
— Att det finns så stora områden med värdefulla våtmarker i Uppland beror förstås på den kalkrika moränen, fortsätter han.

Även om sydsvenska landskap som Skåne, Östergötland och Gotland har ett stort antal sådana våtmarker, så är de i regel väldigt små. Arealmässigt toppar Jämtland före bland annat Uppland.
— Tanken är att orkidéer och andra hotade arter som trivs i de här våtmarkerna ska få betydligt bättre livsmiljö och därmed en chans att överleva, förklarar Sebastian Sundberg.
I åtgärdsprogrammet kallas de här våtmarkerna för rikkärr. Ordet myntades 1942 av Uppsalaprofessorn Einar Du Rietz, men i dag blir det ofta missförstått.
— Termen rikkärr syftar på att de här våtmarkerna är särskilt artrika, inte på att de skulle vara näringsrika. Tvärtom är de ganska näringsfattiga, men även om de är rika på mineral, framför allt kalk.

Drygt hälften av pengarna, 14,5 miljoner kronor, ska gå till praktiska åtgärder. Många av de här våtmarkerna producerade i äldre tider foder till kreaturen. I dag håller de på att växa igen. Där blir det aktuellt att röja.
Utrikning är ett annat hot. För att återställa den gamla vattennivån kommer diken att dämmas upp.
— Men det blir knappast fråga om så omfattande dämningar som i Norra Lunsen söder om Uppsala, säger Sebastian Sundberg. Många av rikkärren är små till ytan.
— En annan tanke är att några rikkärr i varje län ska skötas med slåtter, precis som förr i tiden. Slåtter förekommer inte alls i någon uppländsk våtmark i dag.

— Den stora våtmarksinventeringen var väldigt lyckad, men många rikkärr är så små att de föll under tröskeln, som här i Uppland var 10 hektar. Därför måste inventeringen kompletteras.
— Programmet löper till 2010, och det är viktigt att praktiska åtgärder som röjning och dämning kommer igång så snart som möjligt så att inte hotade
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om