Miljonregn över Icahandlare

Icaägarna i Uppsala har bara det senaste året fått utdelningar om 45 miljoner kronor. Handlarna som gör miljonvinster skyller de höjda livsmedelspriserna på ökade leverantörspriser, men UNT:s granskning visar att de stora Icabutikerna är rena vinstmaskiner. Ica Maxi i Stenhagen har gett ägarna en utdelning på 19 miljoner kronor det senaste året.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2007-08-29 00:01
Livsmedelspriserna steg förra året med i snitt 1,7 procent och som UNT kunde berätta i söndagstidningen väntas ytterligare prishöjningar i höst. Handlarna skyller på ökade leverantörskostnader, men UNT:s granskning av Uppsalas Icabutikers vinster och aktieutdelningen till ägarna visar att det finns marginaler att ta av.

Ica är den helt dominerande livsmedelskedjan i Sverige och dominansen är större i Uppsala än den är i andra delar av landet.
Sedan förra året har Uppsalas 17 Icabutiker gjort sammanlagda vinster på över 53 miljoner kronor. Utdelningen till aktieägarna är 44,7 miljoner kronor, på bara ett år.
Samtidigt är det stor skillnad mellan olika Icabutiker. De mindre butikerna har svårare att gå runt; vinsterna är små och några handlare gick med förlust 2006. De stora butikerna ökar omsättningen år för år och gör miljonvinster. Under det första halvåret i år ökade omsättningen i landets Icabutiker med 20 procent.

Ica Maxis ägare Bo Malm och Urban Malm, far och son, tog i oktober ut fem miljoner kronor i en extrautdelning. I januari i år gjordes en extrautdelning till, denna gång om tio miljoner kronor. Extrautdelningarna ligger ovanpå den ordinarie utdelningen till Ica AB, om 4,2 miljoner kronor.
Ica Maxi har det senaste året alltså gett aktieinnehavarna över 19 miljoner kronor i utdelning. Utöver utdelningarna fick styrelsen, där Bo Malm och Urban Malm ingår, arvode och ersättningar om en miljon kronor år 2006.
Urban Malm hade 2005 en förvärvsinkomst om en miljon kronor och en beskattningsbar förmögenhet om 7,5 miljoner kronor. Bo Malm hade samma år 775 000 kronor i förvärvsinkomst och en förmögenhet om 29 miljoner kronor.
- Utdelningarna i oktober och januari är för flera år bakåt. Vi har inte gjort sådana utdelningar tidigare år. Nu valde vi att ta ut dem på en gång, därför blev det större belopp, säger Urban Malm till UNT.

Tycker du inte att det sticker i ögonen att ni gör så stora vinster?
- Nej, så länge vi håller konkurrensmässiga och låga priser tycker jag inte att det är ett problem. Livsmedelsbranschen gör vinster på ett par procent av omsättningen, vilket är betydligt lägre än många andra branscher, säger Urban Malm.
- Det sista man vill göra är att höja priserna för kunderna, så vi försöker pressa priserna så gott det går, säger Urban Malm.
De väntade ökningarna av livsmedelspriserna skyller han på ökade leverantörs- och personalkostnader.
- När vi får hela bilden av de ökade kostnaderna för löner och inköp så får vi sätta oss ned och räkna på det. Målsättningen är att hålla emot prishöjningar så länge som möjligt, säger Urban Malm.
Ett av Sveriges största Icavaruhus, Flygfyren i Norrtälje, hade förra året en omsättning på 413 miljoner kronor. Vinsten blev 6,6 miljoner kronor och utdelningen till aktieägarna 4,1 miljoner kronor. Huvudägaren i Flygfyren, Claes-Göran Sylvén, som också sitter i Ica AB:s styrelse, redovisade 2005 en årsinkomst om 2,1 miljoner kronor och hade ett överskott av näringsverksamhet om 4,5 miljoner kronor.

Men alla Icabutiker går inte lika bra. De senaste tio åren har flera lanthandlare slagit igen, och de mindre butikerna går knappt runt.
Rikard Öhman som äger och driver Folkes Livs i Uppsala har en bra inkomst från butiken, som går med en liten vinst varje år. 2005 hade han en månadsinkomst på 40 000 kronor före skatt, men de svindlande intäkterna som stormarknadsägarna drar in ligger fjärran.
- Man gör inte miljonvinster med en mindre butik. De riktigt små Ica-handlarna har svårt att klara sig, säger Rikard Öhman.
När Ica AB försökte pressa ned priserna över hela fältet för två år sedan fick många mindre butiker svårt att hänga med.
- Det går inte att följa prislistan från Ica centralt slaviskt om man har en mindre butik, säger Rikard Öhman. Vi försöker hålla oss på de rekommenderade priserna, men skulle vi följa den helt skulle vi inte klara oss.

Fjärde delen i en serie om fyra avsnitt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om