Miljoner till psykiatrin en önskedröm

För att förbättra vården inom psykiatrin krävs ytterligare miljontals kronor varje år. Men det är en önskedröm.Inför nästa år kommer allmänpsykiatrin i Uppsala läns landsting trots allt att förstärkas, lovar Bertil Jansson, divisionschef för psykiatrin.

Bertil Jansson, divisionschef för psykiatrin.

Bertil Jansson, divisionschef för psykiatrin.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2007-09-06 00:01
Enligt Bertil Jansson har psykiatrin genom åren klarat sig ifrån tuffa besparingar. Psykiatrins totala anslag uppgår till ca 600 miljoner per år.
- För en bra och effektiv vård skulle jag behöva ytterligare tiotals miljoner varje år. Men sådana beslut har inte fattats, jag får hushålla med de pengar som finns. Någon skattehöjning är heller inte att räkna med, säger Bertil Jansson.

Nya fräscha pengar till psykiatrin innebär att resurser plockas från något annat håll, exempelvis från gamla och barn med svåra sjukdomar.
- Jodå, jag har ställt sådana förslag, säger divisionschefen.
Trots en skriande brist på psykiatriker i landstinget är tillgången på psykiatriker i Uppsala näst tätast i hela landet, hävdar Bertil Jansson och hänvisar till den senaste statistiken.

Men det är ingenting som märks inom allmänpsykiatrin i landstinget. Här står många stolar tomma. Läkare kommer och går, bland annat på grund av en stor arbetsbörda.
Ytterligare ett skäl är svårigheten att rekrytera läkare till psykiatrin, ett problem som Uppsala delar med många andra landsting. Därmed blir det huggsexa om de förhållandevis få specialister som finns.
Bertil Jansson karaktäriserar psykiatrin som sjukvårdens B-lag, ett fenomen som bottnar i djupt rotade värderingar i samhället.

Det är välbekant att få läkare vill vidareutbilda sig för den här specialiteten. Psykiatrin har nämligen inte särskilt hög status.

Hur locka fler läkare till allmänpsykiatrin?
- Läkarnas arbetssituation måste bli bättre. Det finns kvalitetsbrister inom allmänpsykiatrin, brister inom vårt sätt att arbeta. Men vi har en god uppfattning vilka bristerna är och det gäller även arbetsmiljön.

Vad säger du till patienter som får vänta länge och dessutom bollas runt mellan olika läkare?
- Just nu är det bara 37 patienter inom allmänpsykiatrin som vi inte klarat vårdgarantin för. Jag tycker att man jobbar väldigt bra trots ett stort behov av läkare, det saknas ett tiotal specialistläkare. Medarbetarna är oerhört lojala mot patienterna, men det gäller att prioritera, vad mäktar man med, vad ska man plocka bort.

Vad är primärvårdens roll i det här arbetet?
- Primärvården är första linjen. Vi har en hel del patienter som borde tas om hand av primärvården, men även patienter inom primärvården som borde skötas av allmänpsykiatrin. Vi måste ständigt arbeta med var gränsen ska gå mellan primärvården och allmänpsykiatrins ansvarsområden.

Kritiker hävdar att ni i divisionsledningen för psykiatrin saknar en realistisk bild av verkligheten. Att ni fördelar resurserna fel. Vad sägs om det påståendet?
- Det är inte min åsikt. Vi har nyligen tillsatt Eva Telne som tillförordnad verksamhetschef som ska arbeta med de problem som finns inom allmänpsykiatrin. Men det handlar inte om att folk ska springa fortare, säger Bertil Jansson.

Han delar inte uppfattningen att resurserna fördelas felaktigt inom psykiatrin. Däremot utlovar han en ännu icke specificerad resursförstärkning till allmänpsykiatrin nästa år.
Statens besked om en halv miljard till psykiatrin i landet innevarande år karaktäriserar Bertil Jansson som "felräkningspengar". När den halva miljarden fördelats får Uppsala län drygt sju miljoner. Det är ungefär vad det kostar att anställa ett tiotal psykologer.
Del 3 i en serie om 4 delar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om