Miljoner till cancerforskning
Barncancerfonden tog i fredags besluta om sitt största anslag till forskningen någonsin, 57 miljoner kronor. En av flera Uppsalaforskare som får anslag är professor Louise von Essen, som får nästan 2,4 miljoner kronor fördelat över tre år.
— Vi har samlat in data från ungefär 250 föräldrar till cancersjuka barn och ska nu fortsätta att följa de här föräldrarna ut i livet. Vi vill se vad som leder till ett bra eller mindre bra tillstånd hos föräldrarna och om vi kan ge dem rätt vård för att de inte ska drabbas av posttraumatisk stress. Hur föräldrarna mår påverkar hela familjen, säger Louise von Essen.
Nio projekt får pengar
Det här är ett av nio forskningsprojekt i Uppsala som fått medel av Barncancerfonden. Sammanlagt 11,7 miljoner kronor går till forskning i Uppsala.
Även Cancerfonden fattade i fredags beslut om anslag till forskningen. Sammanlagt anslår fonden 256 miljoner kronor, varav 44 miljoner kronor går till Uppsala, näst mest i Sverige efter Stockholm. Bland de många Uppsalaforskare som fått anslag är professor Jörgen Carlsson den som får mest. Han får 3,9 miljoner kronor under tre år för att bedriva forskning kring radioaktiva målsökare för tumördiagnostik och terapi.
En annan som får anslag är Gunilla Enblad, professor vid institutionen för onkologi, radiologi och klinisk immunologi i Uppsala, som får 1,8 miljoner kronor under två år för sin forskning om lymfom, körtelcancer.
Skräddarsydda behandlingar
— Vi har en lång tradition av det i Uppsala och vi har många olika projekt i gång. Lymfom är ett samlingsnamn för ett 40-tal olika cancersjukdomar och våra projekt syftar till att bättre förstå undergrupperna av sjukdomen. Får vi bättre kunskap om det kan vi bättre skräddarsy behandlingen för de olika sjukdomarna, säger Gunilla Enblad.
Tanken är att ta reda på vilka undergrupper som har en god respektive dålig prognos för att sedan kunna sätta in rätt mängd behandling efter det.
Anslaget hon fått betraktar hon som stort.
— Det är väldigt roligt att vi fått det här och att det är så många i Uppsala som får, säger Gunilla Enblad.
Hon poängterar att det är något särskilt med anslag från Cancerfonden.
— Det är ju helt och hållet insamlade medel och inga statliga pengar. Det är kul för alla som gett att se vilken forskning pengarna går till, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!