Miljoner saknas till Linnéjubiléet

28 januari inleds 300-årsfirandet av blomsterkungen Carl von Linnés födelse i Växjö. Fortfarande saknas 5 miljoner kronor för att hela jubileumsåret ska kunna genomföras.

Det är 300 år sedan Carl von Linné föddes.

Det är 300 år sedan Carl von Linné föddes.

Foto:

Uppsala2007-01-03 17:16
- Vi har lyckats samla in ett tiotal miljoner från olika företag, men vi behöver 5 miljoner till för att slippa skära i programmet. Vi ska uppvakta utbildningsminister Lars Leijonborg i nästa vecka, berättade landshövding Anders Björck när Linnéåret presenterades på Skansen i Stockholm på onsdagen.
- Jag kan inte låta bli att jämföra med Danmark. Vi fick 27 miljoner kronor för tre års arbete med Linnéfirandet. Danmark satsade 300 miljoner på H C Abndersen-jubileet...

Gläds åt kejsarbesök
Anders Björck är nationell samordnare för Linné 2007. Som landshövding i Uppsala gladde han sig förstås alldeles särskilt åt att japanska kejsarparet kommer till firandets höjdpunkt, den nationella födelsedagsfesten i Uppsala 23 maj.
- Det här är något unikt. Det japanska kejsarparet reser aldrig utomlands utom vid officiella statsbesök.
Att Linné är så stor i Japan beror framför allt på lärjungen Carl Peter Thunberg, som skrev den första japanska floran och senare blev professor i Uppsala.
Jubileumsåret avslutas 15 december i Jukkasjärvi - dit Linné aldrig nådde under sin lappländska resa.

Filmpremiär
Vid sidan av Japan kommer Linné att firas alldeles särskilt i Storbritannien, dit hans bibliotek och samlingar såldes, samt i Holland, där han studerade.
- De verkar tro att Linné var holländare eftersom han skrev sin avhandling där, påpekade Åse Berglund, som är generalsekreterare för Linné 2007.
I mars är det premiär för filmäventyret Expedition Linné. Det är en resa till sju världsdelar som naturfotografen Mattias Klum gjort tillsammans med dokumentärfilmaren Folke Rydén och några nyfikna och vetgiriga ungdomar.

Papegojaprotest
Den gröna Skansenpapegojan Jacky, 38 år, lät sig tålmodigt fotograferas på Anders Björcks axel. Men rockstjärnan Ola Salos specialskrivna symfoni till Linnés ära gick inte alls hem. Jacky protesterade högljutt när en kort sekvens av Linneaus Rex spelades upp. Turligt nog äger uruppförandet rum på behörigt avstånd från Skansen, nämligen i Växjö 28 januari.
En färsk temoundersökning visar att 30 procent av de tillfrågade inte hade en aning om vem Linné var eller när han levde.
- Jag hoppas att 9,5 av 10 ska veta det när jubileumsåret är slut, sade Åse Berglund.
Finns det någon likhet mellan Linné och Christer Fuglesang, Sveriges förste astronaut? Anders Björck tyckte i alla fall det.
- Båda drevs av en längtan att upptäcka något nytt, att ta risker för att föra vetenskapen framåt. Om Fuglesang hade levat några hundra år tidigare kanske han hade blivit lärjunge åt Linné.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om