Läkemedelsverket i Uppsala ska ha polisanmält ett annat företag som sålt ögonfransmedel.
Ögonfransserum, ett slags kosmetika som sägs ge längre och tätare ögonfransar, har blivit populärt på senare år. Men medlen kan orsaka skador om de innehåller hormonet prostaglandinanaloger, PGA.
När Läkemedelsverket undersökte 26 sorters ögonfransserum hittades PGA i 9 av dem.
– Vi har fått in ett 50-tal anmälningar om biverkningar från personer som använt de här produkterna, säger Ingela Ottoson, utredare på Läkemedelsverket.
Det handlar bland annat om rödfärgade ögonvitor, smärta i ögat och en röd, kliande rand runt ögat.
PGA finns även i ögondroppar som används mot sjukdomen grön starr och personer som medicinerat länge har i vissa fall fått förändrad ögonfärg eller utstående ögon.
För ett år sedan förbjöd Läkemedelsverket ögonfransserum som innehåller PGA. Myndigheten försöker nu bland annat via domstolsprocesser att få bort preparaten.
– Vi tror att det bara finns en produkt kvar på marknaden som innehåller PGA och den heter Nutra Luxe Md Lash, uppger Ingela Ottoson.
Enligt vad UNT erfar har Läkemedelsverket polisanmält personer som hanterat preparaten. Misstankarna gäller brott mot läkemedelslagen, något som kan ge upp till ett års fängelse. Ingela Ottoson vill dock inte kommentera uppgiften om polisanmälan.
Tre av de ögonfransserum som Läkemedelsverket förbjöd hösten 2012 för att de innehöll PGA är Neulash, Neuveaubrow och Rapidlash.
Enligt Läkemedelsverket utgjorde de tre produkterna inte kosmetika utan var genom förekomsten av PGA i själva verket läkemedel, vilket kräver godkännande.
Företaget Cosmetika som sålde produkterna hotades med viten på en miljon kronor om man inte drog bort varorna från marknaden.
Varorna blev kvar till försäljning under samma namn men Cosmetika uppgav att man tagit bort de skadliga kemikalierna ur produkterna. Enligt Läkemedelsverket avslöjade dock nya analyser att produkterna fortfarande innehöll PGA.
Läkemedelsverket betecknade det som mycket allvarligt att ett företag sålde ett icke godkänt läkemedel som kosmetika och krävde att förvaltningsrätten skulle döma ut vitet på en miljon.
Cosmetika däremot underkände Läkemedelsverkets laboratorieanalyser och hävdade att produkterna inte var skadliga.
Förvaltningsrätten anser att försäljningen av Neulash, Neuveaubrow och Rapidlash strider mot lagen och fastställer att företaget ska betala vitet på en miljon kronor.