För andra året delas stadsbidrag ut för att minska grupper i förskolan. Totalt delades 830 miljoner konor ut i Sverige i år. Uppsala fick mest bidrag, 42,5 miljoner kronor. De pengarna ska fördelas på 62 kommunala förskolor.
– Det är vettigt att satsa pengar på de förskolor som har stora barngrupper. Pengarna går helt enkelt dit det råder störst problematik, säger Caroline Andersson (S), ordförande i utbildningsnämnden.
Uppsala kommun är glada över att fler förskolor har fått bidrag i år än vad de fick förra året. Men samtidigt innebär det att många barngrupper i Uppsala är alldeles för stora då stadsbidraget går till de förskolor som har störst barngrupper. Enligt skolverkets riktlinjer så ska barn mellan 1-3 år vara 6-9 barn per grupp, och barn mellan 4-5 år vara 9-15 barn per grupp. I Uppsala ligger genomsnittet på 16,3 barn per grupp men det råder en stor variation förskolor emellan.
På exempelvis Myrgångens förskola i Sävja går 105 stycken barn. De får ta del av stadsbidraget för andra gången i år.
– Innan har vi haft fem avdelningar till 105 stycken barn. Det har med andra ord varit väldigt stora barngrupper. Nu har vi kunnat göra om de fem avdelningarna till tio barngrupper istället. Vi har dessutom kunnat anställa mer personal och göra våra lokaler luftigare, säger Inger Björklund, förskolechef på Myrgångens förskola.
Stadsbidraget för att minska barngrupper har hjälpt Myrgångens förskola att reducera stressnivån i grupperna och minskat personalens arbetsbelastning enligt förskolechef Inger Björklund. Samtidigt säger hon att det finns en frustration över bidraget.
– Det är inte bestående pengar vi får utan enbart bidrag för ett år. Det är först nu andra året vi kan se en riktig förändring, säger Inger Björkman.
Andra problem med det tillfälliga bidraget är anställning av personal. Det är svårt att rekryterare utbildade förskolelärare för enbart extraanställning eller vikariat på ett års tid. Att öppna nya förskolor med fast anställd personal i de områden där det är stora barngrupper verkar dock inte vara något som Uppsala kommun planerar.
– Vi har skapat fler förskoleplatser efter det behov som finns, men det är också viktigt att nyttja de lokaler som finns. För man ska inte glömma att lokaler drar pengar, säger ordförande i utbildningsnämnden, Caroline Andersson.