Totalt har Uppsala Stadshus försökt få igenom ränteavdrag för 441 494 kronor taxeringsåret 2010, och 402 125 kronor för år 2011. Förenklat har räntor på interna kommunala lån för köp av aktier i de egna bolagen använts för att minska bolagsskatten. År 2008 lånade Uppsala kommun ut totalt 14 miljoner kronor till Uppsala Stadshus AB för att köpa aktier i tio av kommunens dotterbolag, bland dem Uppsalahem, Fyrishov, Uppsala Konsert och Kongress och Uppsala stadsteater.
Men Skatteverket underkände avdragen. Efter att kommunen krävt en omprövning fastställde Skatteverket beslutet tidigare i år. Uppsala kommun har fogat sig i det men ekonomidirektör Jan Malmberg vill inte kalla förfarandet skatteplanering.
– Tanken var att renodla ägandet och skapa en bättre koncernstruktur. Uppsala kommun ägde bara nio procent av aktierna i bolagen så det var av rent affärsmässiga skäl. Men Skatteverket ansåg inte att det var affärsmässigt motiverat i tillräckligt hög grad, säger han.
Varför krävde ni då omprövning?
– Av principiella skäl. Vi tyckte inte det fanns domar som styrkte Skatteverkets beslut. Att fortsätta driva frågan vidare skulle inte vara lönt, säger Jan Malmberg.
Jan Amnebjer, sektionschef vid Skatteverket anser att kommunerna i de flesta fall sysslat med ren skatteplanering.
– Lagstiftningen säger att om det finns affärsmässiga skäl så kan avdrag medges. Generellt är det så att vi har uppfattningen att det här har gjorts enkom för att slippa skatt. En del kommuner har genomfört liknande transaktioner, men valt att inte göra ett skattemässigt avdrag för det, säger han.
Skatteverket har undersökt samtliga landets kommuner. Totalt sett är det bara ett 20-tal som gjort avdraget, bland dem Uppsala.
Totalt har granskningen lett till att avdrag för över 650 miljoner underkänts. Uppsala kommun ligger mycket lågt i sina ränteavdrag jämfört med andra. Toppar gör Göteborgs Kommunala Förvaltning med 130 miljoner kronor.
Skatteverket genomför granskningen på uppdrag av regeringen. Syftet är att undersöka hur vanligt det är med skatteplanering med ränteavdrag. Förutom kommuner ska stiftelser, ideella och ekonomiska föreningar, investmentföreta och AP-fonder kontrolleras.
– Totalt handlar det om avdrag för flera miljarder kronor bara under de senaste 4-5 åren, säger Jan Amnebjer.