Miljonanslag till grön terapi
Landstingsstyrelsen anser att det finns tillräckligt många positiva samband mellan grön terapi och hälsa. Därför anslås en miljon kronor för att gå vidare med grön terapi inom vården i form av praktisk verksamhet och forskning.
Människor har i tusentals år sett kontakten med naturen som ett medel till hälsa. Studier på hög evidensnivå är dock mycket fåtaliga, det vetenskapliga bevisvärdet är lågt.
Indirekta effekter
Enligt rapporten finns trots allt evidens för indirekta effekter som bör ha positiv effekt på hälsan, exempel mindre stress och bättre sömn.
Anna Rask-Andersen, ordförande för Upplands allmänna läkarförening anser att förstudien är undermålig och förstår inte hur landstinget kan satsa pengar på en metod som saknar evidens.
- Evidens är ett ord som för mig nästan har en varumärkesskyddad innebörd, menar Anna Rask-Andersen och påminner om att personal inom hälso- och sjukvården enligt lag är skyldig att arbeta enligt vetenskap, det vill säga evidens och beprövad erfarenhet.
Kritisk hållning
Vårdförbundet intar också en kritisk hållning.
- Vi har ingen kompetens att uttala oss om själva metoden, däremot tycker vi att det är inkonsekvent av landstinget att anslå en miljon för att börja studera grön terapi när man redan har något som påminner om grön terapi vid Avdelning 170 och Fenix vid Ulleråker, säger Agneta Wiberg, ordförande för Vårdförbundet.
- Varför inte utvärdera och utveckla det som redan finns, undrar hon. Istället väljer man att flytta dessa verksamheter till sjukhusområdet på Akademiska. Det är mycket motsägelsefullt.
FAKTA
Vad är evidens?
Något som bedöms tyda på att ett visst förhållande råder. I termen evidensbaserad sjukvård är evidens det sammanvägda resultatet av systematiskt insamlade och kvalitetsgranskande vetenskapliga observationer, vilka ska uppfylla bestämda krav på tillförlitlighet så att de sammantaget kan anses utgöra "bästa tillgängliga bevis" i en viss fråga.
Evidensbaserad sjukvård
Medveten och systematisk användning inom medicinskt arbete av bästa tillgängliga vetenskapliga faktaunderlag tillsammans med klinisk erfarenhet och patientens preferenser.
Evidensstyrka
Anger hur många studier med ett visst bevisvärde som ligger till grund för en viss slutsats. Exempelvis, en slutsats med evidensstyrka 1 stöds av minst två studier med högt bevisvärde i det samlade vetenskapliga underlaget.
Källa: SBU (Statens beredning för medicinsk utvärdering).
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!