Miljökontoret stoppar tillverkning av semlor
Miljökontoret i Uppsala förbjuder Skuttungebagarn att tillverka semlor i företagets packeri. Anledningen är de livsmedelshygieniska brister hanteringen medför. Om företaget inte åtgärdar tidigare påpekade brister i lokalerna kan all produktion komma att stoppas.
Inspektionen genomfördes under tisdagseftermiddagen och fettisdagens omfattande tillverkning var då i princip avslutad.
—Vi kunde se att semlor tillverkas i packeriet och den lokalen är inte anpassad för att hantera de här produkterna. Därför beslutade vi om att förbjuda hanteringen, säger Alexander Sobestiansky, livsmedelsinspektör.
I packerilokalen där semlorna gjordes packas bröd. Närheten till en diskmaskin för brödpackar och lastkajen gör platsen olämplig för semmeltillverkning.
Slitna lokaler
Alexander Sobestiansky menar att det finns brister i lokalerna som är gamla och slitna. Miljökontoret stängde bageriet i augusti sedan man hittat en rad allvarliga brister och otillåten tillverkning. Efter omfattande städning fick man åter öppna.
Miljökontoret konstaterar att förbättringar gjorts så till vida att ett egenkontrollprogram delvis arbetats fram. All personal bär arbetsklädsel och hårskydd.
Samtidigt konstaterar man att lokalernas underhåll är eftersatt. Korsande flöden av livsmedel förekommer vilket utgör en livsmedelshygienisk risk.
— Ordningen och rengöringen var inte tillräcklig. Rengöringen var bättre än vid miljökontorets senaste besök men den kan förbättras, säger Alexander Sobestiansky.
Grädden har flyttats
Maurizio Battaglia är vd för Skuttungebagarn.
—De anser att vi inte kan ha maskinen med grädde i packeriet. Nu har vi flyttat den och det är inte längre några problem. På alla andra punkter av egenkontrollen fick vi högsta betyg och miljökontoret kunde inte hitta minst anmärkning.
Maurizio Battaglia vill inte för UNT uppge vilka konditorier och livsmedelshandlare i Uppsala som säljer företagets semlor.
Miljökontoret menar att lokalens skick och utformning är mycket dåligt. Företaget har sagt att man ska flytta till andra lokaler men ännu har ingen tidplan för flytt redovisats.
Om man inte åtgärdar tidigare påpekade brister hotar miljökontoret nu med att återkalla godkännandet som livsmedelslokal. Då är det inte längre möjligt att driva bageri i lokalerna.
Skuttungebagarn ingår i konsortiet Triticum Invest AB. I detta ingår även Skuttungekonditorn, Forsa hembageri och Güntherska hovkonditoriet, samtliga i Uppsala.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!