Miljökontoret granskar kyltransport av äldremat
En rad åtgärder införs nu för att säkerställa leveranserna av kyld mat till äldre i Uppsala. Efter uppgifter om brister i systemet kommer miljökontoret att kontrollera de lokala transporterna som hittills aldrig granskats.
Fram över ska chaufförer alltid kontrollera kylan då matlådorna lämnas i hemtjänstens grupplokal eller vid äldreboenden. Detta ska kvitteras av kommunens personal. Temperaturen ska ligga vid högst + 6 grader.
UNT har fått från flera håll fått uppgifter om att de lokala transporterna inte alltid sker i kylbilar.
— Det är fel. All mat ut till boenden och hem till äldre går i kylbilar, säger Daniel Åberg, ansvarig vid MLT, Mellansvenska logistik transporter i Uppsala som kör ut maten för Medirests räkning i Uppsala.
Problem med omhändertagandet
Han uppger dock att det har varit problem med omhändertagandet i hemtjänstlokalerna då den levererats dit.
- Det är sådant vi sett när vi levererat mat till hemtjänsten, säger Daniel Åberg.
MLT kör ut maten till 13 hemtjänstlokaler runt om i Uppsala kommun. Dessutom kör de hem maten till 350 äldre. Den mat som lämnas i hemtjänstlokalerna distribueras sedan av kommun till ytterligare 350 personer.
— Kylkapaciteten är olika på olika ställen. Det beror på hur mycket mat som lämnas. Jag kan inte gå i god för att alla har de termometrar som krävs. Problemet är att det är väldigt hårda krav även när det är få portioner som lämnas. Maten ska förvaras i speciellt rum och det ska finnas tvättställ. Jag kommer i dag att träffa enhetscheferna och informerar dem om vad som krävs, säger Yvonne Bispfors, områdeschef.
Hon intygar att alla kommunalt anställda som levererar hem till de äldre använder kylväskor med kylklampar.
— Alla måste nu förstå vikten av att kylhanteringen sker rätt, säger Yvonne Bispfors.
Miljökontoret kommer nu att granska hur de lokala kyltransporterna sköts.
— Vi har tidigare fått garantier om att det finns kyla i bilarna som går till äldreboenden. Det är dåligt om detta inte sker och nu måste vi titta på hur maten hanteras.
Vi har också krävt att maten ska bäras ut i kylväskor av kommunens personal. Vi vet att detta med leveranserna av mat hem till äldre inte alltid har fungerat helt bra. Men det är ett oavvisligt krav att det sköts på rätt sätt. Och ännu mer nu när vi dessutom går mot varmare tider, säger Claes Kihlberg, stadsveterinär i Uppsala.
UNT-fakta
Så här går transporterna av den kylda maten till:
Cirka 5 000 portioner körs varje torsdag från Dafgårds anläggning utanför Lidköping till Uppsala. Sträckan är 33 mil. Maten levereras till Medirests kök på Ulleråkerområdet där den sedan packas om i papperskassar. Hälften av kassarna distribueras av Mellansvenska logistiktransporter till ett tiotal gruppboenden/äldreboenden. Resterande körs hem till de äldre som varje vecka får sju matportioner åt gången. De övriga kassarna levereras hem till de äldre av kommunens personal.
Med nuvarande system kan maten vara upp till sex dagar gammal då den levereras till de äldre. Kommunen undersöker nu om man kan köra ut maten två gånger per vecka vilket skulle innebära att färdigmaten skulle vara max fem dagar gammal vid leverans enligt Dafgårds.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!