Miljökämpe halverade koldioxidutsläppen

Han är mannen som räknar koldioxidkilon som en viktväktare räknar kalorier. Staffan Lindberg från Uppsala har lyckats att i det närmaste halvera sina koldioxidutsläpp ner till en hållbar nivå.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2007-12-08 00:01
Det började hösten 2006. Musikern och artisten Staffan Lindberg kände en växande frustration över alla klimatlarmen. Han tyckte att det saknades någon som gick före och visade att det faktiskt är möjligt att göra en insats.
Så han beslutade att bli sin egen försökskanin och se om han klarade att reducera sitt koldioxidutsläpp till 2,5 ton per år, enligt beräkningar det som varje person maximalt får producera i ett hållbart samhälle.
- Enligt min beräkning har jag nästan nått ned till den nivån. Fast de beräkningsmodeller som finns är ganska grova. Att jag handlar lokalt och ekologiskt märks till exempel inte på resultatet.

Det kan ju verka glädjande att det är möjligt för en modern människa att på så pass kort tid komma ned i en hållbar nivå utan att leva klosterliv. Men, konstaterar Staffan Lindberg, siffran 2,5 ton bygger på att man dividerar det maximala utsläppet rakt av med antal invånare.
- Med tanke på allt som näringsliv och offentlig sektor släpper ut skulle jag egentligen skulle behöva minska mina utsläpp ännu mer.
I runda tal har han halverat sina koldioxidutsläpp, som redan från början låg på en låg nivå. Han har bytt energileverantör, skruvat i lågenergilampor, slutat använda handdukstorken och skippat stand-by-funktionen på hemelektroniken.
Han har också skurit ned de korta bilresorna till i stort sett noll. I stället tar han sig fram med en elmoped på 1000 watt, mindre än en ordinär brödrost.

Maten, som stod för runt hälften av hans koldioxidutsläpp, har varit en större utmaning. Här ställer bristen på information till stora problem för den som vill ta sitt miljöansvar, konstaterar han.
- Det har hänt mig många gånger att jag blivit stående framför grönsaksdisken utan att veta vad jag ska välja. Vilket är bäst, svenska färska tomater som odlats i växthus eller italienska Kravodlade tomater i tetra?
Just den frågan kunde inte ens experterna på SLU ge något svar på. Så hur ska då den stressade genomsnittskonsumenten ha en sportslig chans att handla CO2-riktigt?
- Man måste få draghjälp som konsument, både i form av information och genom ekonomiska styrmedel. Det måste vara så att det som är dåligt är dyrt, säger Staffan Lindberg.
Staffan Lindberg har även skurit ned på den materiella konsumtionen. Som exempel har han inte köpt nya kläder på ett helt år.

För i grunden kommer vi inte att klara klimatutmaningen utan en mental omställning, anser han. Han sveper med handen mot butiksgallerian där vi sitter.
- Hela den här livsstilen bygger på att vi slänger bort våra grejer innan de än färdiganvändna.
FAKTA

Staffan Lindbergs viktigaste åtgärder för att få ner sina koldioxidutsläpp till "hållbara" 2,5 ton

1. Inga chareterresor
2. Ändrade matvanor (mindre kött, mer närodlat och ekologiskt)
3. Färre korta bilresor
4. Köper bara vindkraftsel
5. Dragit ned elförbrukningen med en tredjedel
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om