Miljöfarlig tjära tas bort
Byggbolaget NCC har tvingats sanera delar av marken vid Coop Forum bygget i Stenhagen efter krav från miljökontoret. Fyllnadsmassor innehöll rester av miljöfarlig tjärasfalt.
Foto:
Den miljöfarliga tjärasfalten fanns på platsen innan bygget började. NCC sorterade ut en del och lät ta markprover på ett antal ställen. De visade på låga halter av det miljöstörande ämnet PAH, Polycykliska aromatiska kolväten, som finns i petroleumprodukter.
Miljökontoret gav NCC klartecken att använda asfalten som fyllnadsmaterial. Provsvaren var dock felaktiga. Nya svar kom som visade att halterna var 1000 gånger högre. Då hade dock fyllningsmassorna redan använts.
- PAH är bland annat cancerframkallande så vi gjorde bedömningen att de måste sanera marken, säger Jessica Ahlund Harbom handläggare vid Uppsala kommuns Miljökontor.
NCC gjorde en egen utredning, via företaget Golder Associates AB, som visade att kostnaden för att sanera, drygt 300 000 kronor, inte stod i proportion till miljöriskerna. PAH skulle bara kunna komma i kontakt med människor vid grävning. Risken för kontakt med grundvatten bedömdes också som liten. Golder föreslog att NCC skulle notera i fastighetsregistret var föroreningarna låg och låta det hela vara.
Miljökontoret krävde dock en sanering och vid sitt senaste sammanträde beslutade miljö- och hälsoskyddsnämnden att de förorenade massorna ska tas bort.
- Vi måste följa de regler som finns och kan inte göra undantag för felaktiga provsvar. Man ska inte kunna blanda ut miljöfarligt avfall och använda det som fyllning, säger Urban Wästljung ordförande i nämnden.
NCC har följt nämndens beslut.
- Vi tyckte inte att vi ville lämna marken som den var. Det hade inneburit att vi lämnat efter oss en miljöskuld. Det känns bättre att allt är rätt gjort från början till slut, säger Krister Karlsson fastighetsutvecklare vid NCC.
Risken finns dock att liknande saker kan hända igen. Enligt Jessica Ahlund Harbom kan tjärasfalt finns på många håll i landets större städer.
- Det förekommer främst där man har haft gamla gasverk. Asfalten är en biprodukt därifrån. Den binder asfalt väldigt bra och användes till det. På den tiden var man inte alls medveten om att asfalten var miljöskadlig, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!