Videon är inte längre tillgänglig
I mars 2010 sa länsstyrelsen ja till civilflyg på Ärna. Men frågan avgjordes inte för det. Beslutet genererade i stället omkring 300 överklaganden som nu prövas av miljödomstolen.
Domstolens representanter besöker i dag Uppsala och Ärna. Besöket är öppet för alla och bland annat väntas Nätverket för civilflygsfritt Ärna vara på plats.
Får vem som helst framföra sina synpunkter?
– I princip är det en skriftlig handläggning. Men det är klart att man får ställa frågor i anknytning till att vi är här, säger Johan Forsberg som är beredningsjurist på miljödomstolen.
Genom en rundtur i områdena runt Ärna hoppas Johan Forsberg och hans kolleger få en bättre uppfattning om flygplatsens påverkan.
– Vi har ju tillgång till kartor men det är alltid bättre att se det med egna ögon. Framförallt är det avståendet till bostäder som är det väsentliga. Vi kommer att göra en rundtur för att bland annat se hur tät bebyggelsen är.
Vad tillför ni som inte länsstyrelsens miljöprövning kunde ge svar på?
– Vi går igenom alltihop och gör en bedömning. Det är en del av rättsordningen att man ska kunna överklaga och få det prövat av flera insatser, säger Johan Forsberg.
I sitt beslut för snart ett år sedan gav länsstyrelsen tillstånd för 23 400 civila flygrörelser per år. Under de första fem åren tillåts trafik klockan 6–23 på vardagar och 7–23 på helger. Från det sjätte året tillåts bara trafik till klockan 22.
Länsstyrelsen valde att avstå ett krav på tak för utsläpp av exempelvis växthusgaser, vilket väckte kritik. I stället krävde man bland annat att det privata företag som ska driva flygplatsen gynnar flygplan med låga utsläpp och erbjuder resenärerna fria kollektivresor som alternativ till bilen. Enligt länsstyrelsen skulle 60 personer drabbas av buller från flygplatsen. Det är dubbelt så många som i dag, men väsentligt färre än när Jas Gripen trafikerade Ärna.
De allra flesta som överklagade beslutet var privatpersoner, men också politiska föreningar, förskolor, idrottsföreningar och andra intressegrupper har överklagat.
Miljödomstolen är nu inne i slutskedet av sin bedömning. Ambitionen är att man inom ett par månader ska kunna lämna sitt yttrande till regeringen som sedan fattar det slutliga beslutet. En sju år lång följetong kan då vara över.