Miljö-ja till Bristaverket

NYHET. Tillstånd enligt miljöbalken till fortsatt verksamhet vid Bristaverket, tillstånd att öka effekten i det befintliga biobränsleeldade kraftvärmeverket, tillstånd att uppföra ett nytt, avfallseldat verk. Det blev Miljödomstolens beslut den 29 april om Fortum Värmes ansökan.

Uppsala2014-02-18 17:05

De föreskrifter som Miljödomstolen ger för utsläpp till luft och vatten är provisoriska. En prövotid på två år ska ge underlag för slutliga villkor i tre avseenden. Ett gäller utsläppen till luft av kväveoxider, ammoniak, kvicksilver, kadmium/tallium, lustgas, stoft och svavel, ett annat utsläppen till vatten av rökgaskondensat, ett tredje miljöpåverkan av transporter.

Utredning under prövotid

Under prövotiden ska bolaget, tillsammans med kommunens mijö- och hälsoskyddsnämnd som är tillsynsmyndighet, utreda en rad frågor. Det gäller balansen mellan vissa utsläpp till luft och förutsättningarna att minska somliga utsläpp. Och det gäller erfarenheterna av reningsanläggning och rening i våtmark för rökgaskondensatet, det vatten som uppstår från fukten i gaserna från förbränningen när de kyls av för att både ta till vara värmen och rena dem.
I kondensatet finns både, i liten mängd, giftiga ämnen som kvicksilver och kadmium/tallium och, i större mängd, gödande ämnen som kväve och ammoniumkväve.

Vattenvärden före och efter utsläpp

Eftersom Käppalaverket efter år 2014 inte vill fortsätta att ta emot kondensatvattnet, är det tänkt att släppa ut det i Mälaren, direkt eller via Märstaån. Därför ska förhållandena i Märstaån, Steningeviken och Skarven undersökas både före och efter utsläppen. Värdena ska jämföras med bland annat miljökvalitetsnormerna för fiskevatten.
De tekniska och ekonomiska förutsättningarna för att leda det renade rökgaskondensatet direkt till Steningeviken eller Skarven ska också utredas. Likaså hur man mest möjligt kan använda järnväg för att frakta bränsle, aska och annat material.
Resultatet av utredningarna ska redovisas till miljödomstolen senast två år efter att utsläppet till Märstaån påbörjats. Men analys och miljökonsekvenser av totalkvävet från det befintliga kraftvärmeverket, block 1, ska redovisas före slutet av år 2013.

Miljö- och hälsoskyddsnämnd kan sätta villkor

Det blir miljö- och hälsoskyddsnämndens sak att vid behov föreskriva en rad villkor: hur våtmarken ska utformas, hur skyddet mot lukt, dammning och nedskräpning ska ske, hur efterbehandlingen av föroreningar ska se ut om verksamheten upphör samt kontrollprogrammet. Ett sådant, som anger med vilka metoder och hur ofta mätningar ska ske och hur de ska utvärderas, ska upprättas inom tre månader efter driftstart.

Igångsättning inom sju år
Fortum har nu sju år på sig för igångsättning, bolaget hade ansökt om tio år. Tiden räknas från dagen för domen.
Ett avtal med Sigtuna kommun om köp av mer mark, för 56 miljoner kronor, togs av kommunfullmäktige i slutet av mars och en detaljplan ligger färdig för beslut. Enligt tidplanen ska byggstart ske i sommar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om