Försvarsmaktens uppmaning: Håll utkik efter drönare

Ökad drönaraktivitet får Försvarsmakten att efterfråga tips från allmänheten. "Det kan finnas ett stort mörkertal", säger Johan Brändewall, major och operationschef på F 16.

 Försvarsmakten har satt upp infoblad om drönare.

Försvarsmakten har satt upp infoblad om drönare.

Foto: Privat/Henrik Holmberg, TT

Uppsala2023-03-09 12:00

"Upplands flygflottilj har sett en ökad verksamhet med drönare i området Uppsala garnison. Vidare har vi sett ökat intresse från främmande makt samt kriminella organisationer". Så står det på det informationsblad som Försvarsmakten satt upp på flera platser i anslutning till flygfältet vid Ärna.

– Egentligen handlar det om en generell ökad verksamhet med drönare de senaste 5–10 åren där drönare utgör en allt större hotbild mot oss. De har även utvecklats med bättre batteritider och kameror, säger Johan Brändewall. 

Enligt de rapporter som kommit in till Försvarsmakten i Uppsala rör det sig om mellan fem och tio incidenter per år, men det kan finnas ett stort mörkertal. 

– Drönare är små och om man flyger på kvällen kan de vara svåra att upptäcka, säger han. 

undefined
Att flyga drönare i närheten av Uppsala garnison är ett brott mot skyddslagen och luftfärdsslagen.

Johan Brändewall berättar att Militära underrättelsetjänsten nyligen släppt en rapport där de går ut med att det de främmande makter som främst som genomför underrättelseinhämtning mot svenska Försvarsmakten är Ryssland och Kina. Det är dock oklart hur hotet mot just Uppsala ser ut. 

– När vi ser en drönare agerar vi och försöker få tag i piloten. Sen utreder vi tillsammans med polisen och då kollar man bland annat på om personen är svensk medborgare eller har annan nationalitet, säger han.

Vad kan främmande makter ha för motiv bakom att flyga drönare vid Uppsala garnison? 

– Garnisonen i sig är ett skyddsobjekt, så det kan vara intressant att se vad vi har och vad vi gör här inne. Det går nog att lägga till hur många motiv som helst, säger Johan Brändewall. 

Vad gäller kriminella organisationers intressen kan det röra sig om att de försöker hitta svagheter i säkerhetssystemen för att senare kunna stjäla och sälja vidare dyrt materiel.  

Detta är bakgrunden till att Försvarsmakten nu efterfrågar allmänheten att tipsa dem vid drönaraktivitet i närheten av Uppsalas skyddsobjekt. Man vill även informera privatpersoner om att det är ett brott mot skyddslagen, luftfärdsslagen och att säkerheten hos piloter kan äventyras om man genomför flygningar i närheten av Uppsala garnison. 

Har ni fått in många tips om drönare?

– Jag kan inte säga många, men vi har fått in tips, och en gång fick vi ett riktigt bra tips som vi agerade på, säger Johan Brändewall. 

Flyga med drönare

Det är förbjudet för privatpersoner och företag att flyga med drönare i närheten av Luftfartsverkets kontrollzoner och Försvarsmaktens skyddsobjekt. Det råder flygrestriktioner när Försvarmakten genomför övningar då det kan innebära risker för flygsäkerheten.

Dessa övningar och samt skyddsobjekt omfattas av skyddslagen, vilket innebär att det är brottsligt att flyga drönare i dessa fall. Det är en lagöverträdelse att sprida bilder på skyddsobjekt, även om det sker av misstag.

Källa: Försvarsmakten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!