Mikrad mat på Ackis

Maten som lagas i Akademiska sjukhusets nya kök ska kylas ner för att sedan värmas i mikrovågsugn. Det har landstingets produktionsstyrelse beslutat. Miljöpartiet är kritiskt.

Uppsala2014-06-25 11:56

– Det säger sig självt att maten smakar bättre om den serveras nylagad, och välsmakande mat är viktigt för patienternas tillfrisknande, säger landstingsrådet Johan Edstav (MP).

Som UNT tidigare berättat ska Akademiska sjukhuset åter få ett eget kök nästa år, efter att under några år ha köpt in patientmaten från Västerås. Men patienterna kommer inte heller i framtiden att få rykande varm mat direkt från köket.

På tisdagen beslutade landstingets produktionsstyrelse att ställa sig bakom tjänstemännens förslag på hur maten i det nya köket ska tillagas och serveras. Förslaget innebär att maten först tillagas och sedan kyls ner. Därefter läggs maten på tallrikar som transporteras till avdelningarna och förvaras kylda tills patienterna vill äta.

Produktionsstyrelsens vice ordförande Nina Lagh (M) menar att metoden, som i dag tillämpas vid universitetssjukhuset i Oslo, har flera fördelar.

– Patienterna får stor frihet att välja både vad och när de vill äta. Valfriheten är något som Livsmedelsverket trycker hårt på i sina nya rekommendationer för sjukhusmat, säger hon.

Metoden är dessutom billig. Enligt underlaget till beslutet innebär den en besparing med 8,6 miljoner kronor jämfört med dagens system.

Smakar maten lika bra om den kyls och sedan värms i mikrovågsugn?

– Vissa maträtter lämpar sig sämre för det, ja. Men det finns för- och nackdelar med alla metoder.

Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet. Partiet vill att maten på Akademiska sjukhuset ska serveras varm direkt från köket där det tillagas.

– Det är synd att man inte har låtit utreda det alternativet mer grundligt, säger Johan Edstav.

Ert förslag skulle bli betydligt dyrare. Är det värt pengarna?

– Absolut, med tanke på hur viktig maten är på ett sjukhus. Det är dessutom små summor sett till landstingets totala budget.

Bakgrund Akademiska får åter eget kök

Akademiska sjukhuset hade tidigare ett eget kök, men eftersom lokalen var så nedgången övergick man 2009 till att köpa patientmaten från Västerås. Lösningen blev dock dyrare än beräknat och maten ansågs inte hålla rätt kvalitet. Därför beslutade Landstinget 2013 att bygga ett nytt eget tillagningskök. Det beräknas vara klart 2015 och kosta 72 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!