Mikael Fallenkrans sitter i rullstol sedan 27 år tillbaka och har varit intagen på SiS LVM-hem Östfora i två månader. I källaren i en av byggnaderna på Östfora finns ett så kallat upplevelserum där man bland annat kan sola och lyssna på ljud från havet. Upplevelserummet får klienterna besöka tillsammans med personal.
– Jag tänkte åka ner dit men jag kunde inte komma dit när det var trappor. Jag tycker att det är fel att bygga ett rum på ett sådant ställe, en del som går med rullatorer kommer inte ner dit heller. Allting annat är handikappsanpassat, men inte det rummet. Det är klart att man reagerar, man ska ju kunna komma ner överallt, säger Mikael Fallenkrans.
SiS LVM-hem Östfora är ett boende med målgruppen medelålders och äldre män som förutom missbruk även kan ha andra sjukdomar och ett stort omvårdnadsbehov. På Östforas hemsida kan man läsa att miljöerna både inomhus och utomhus ska vara anpassade för personer med rörelsehinder.
– När rummet tillkom var vår målgrupp en annan, vår målgrupp har blivit mer och mer somatiskt sjuk. Vi är medvetna att det är lite svårt att ta sig ner där, men de tillfällen när det varit någon klient som velat gå ner har vi löst det med hjälp av personalen, säger Catarina Liljegren, institutionschef på SiS LVM-hem Östfora.
Det är inte Mikaels upplevelse, enligt honom kan han inte komma ner till rummet och uppger att personalen inte kan bära honom. Han berättar att han ska göra en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen, DO.
– Antingen får de bygga en hiss eller så får man flytta rummet till en annan byggnad. Det gäller inte bara mig, utan flera andra drabbas, säger han.
Catarina Liljegren, institutionschef på SiS LVM-hem Östfora, uppger att de kommer att titta närmare på rummets tillgänglighet.
– Det har inte varit något som upplevts som ett problem, men när det kommer en synpunkt på att det inte riktigt är anpassat får vi givetvis se över det hela och se vad vi kan förändra, säger hon.
Sedan årsskiftet finns bristande tillgänglighet med i diskrimineringslagen som en ny form av diskriminering. Enligt pressekreterare Sonya Aho på Diskrimineringsombudsmannen är den här lagen beroende på hur annan lagstiftning ser ut, det kan handla om regler kring byggnation och verksamhet men hon har ingen kännedom om det aktuella fallet.
– Det finns inga nya krav på att man ska bygga om. Man kan vidta enkla åtgärder som gör utrymmen tillgängliga för personer med funktionsnedsättning, säger Sonya Aho.
Det kan handla om att få hjälp av personal, stöd eller information.