Midsommarvädret bättre än sitt rykte

Midsommarvädret är bättre än sitt rykte. Det visar UNT:s genomgång av väderstatistiken.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Uppsala2016-06-24 09:05

Midsommarvädret är något som engagerar och åsikterna om hur det egentligen varit kan vara starka. Varför, är det många som frågar sig, drabbas löparna i Stockholm Marathon så ofta av värmebölja medan det regnar tre veckor senare vid midsommar?

Vi bestämde oss därför för att ta reda på hur det verkligen ser ut. Stämmer bilden att marathonlöparna tvingas svettas i högsommarvärme medan midsommarfirarna sitter och huttrar med dunjackor under paraplyet? Och svaret är nja.

Från 1982 och framåt har Stockholm Marathon avgjorts i slutet av maj eller början av juni. Dessförinnan gick loppet i augusti, vilket gör att det blir svårare att få en rättvis jämförelse från de åren.

Några stora skillnader går det inte att se mellan marathondagen och midsommarafton. Både midsommarafton och marathonhelgen har oftast bjudit på en temperatur mellan 15 och 20 grader. Sedan 1982 har 14 upplagor av Stockholm Marathon genomförts när maxtemperaturen varit över 20 grader. 15 gånger har midsommarafton haft på temperaturer över 20 grader. Räknar man hur ofta som fleecetröjan har behövt plockas fram ser man att det fyra gånger på midsommarafton och fem gånger vid marathon som maxtemperaturen inte orkat över 15 grader.

Tvärtom om mot vad många kanske tror har regnandet mest bestått av småskvättar. Det är tre midsommaraftnar och fem marathontävlingar när det under dygnet regnat mer än 5 millimeter. 25 gånger på midsommarafton och 27 gånger vid marathon har det inte regnat alls eller max 2 millimeter under hela dygnet.

Och hur är det med värmeböljorna när det ska springas marathon då? Jo det är faktiskt varit fler gånger som det varit riktigt varmt när det ska springas marathon än när sillen dukas fram på midsommarbordet. Sju gånger har marathontemperaturen varit över 24 grader medan endast två midsommaraftnar nått över 24 grader. Det som kanske etsat sig fast i minnet hos många marathonlöpare är åren 2007, 2008 och 2009 när maxtemperaturen i Uppsala under marathondagen var 29,9, 26,0 respektive 24,6 grader.

Enligt Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI, är juni den torraste och soligaste sommarmånaden, även om värmen inte riktigt orkat upp i de nivåer man ser i juli och augusti.

– Värmen har inte ritktigt etablerat sig över landet än. Och det är tillfälligheter som gör om varmluften som ligger över kontinenten kan komma upp över Sverige, säger han.

Det man möjligen kan säga är att den som vill ha sol till midsommar har större chans att få önskan uppfyllt om man firar vid kusten.

– Ytvattnet är kallt, vilket gör att det uppstår sjöbris. Då bildas stackmoln och regnskurar in över land, säger Marcus Sjöstedt.

Årets midsommar då? Här har beskeden växlat mellan sol och regn under veckan som gått.

– Det är inget stabilt väderläge just nu. Vi har ett lågtryck med regn som är på väg upp över Sverige. Det har varit osäkert exakt när det drar upp och var det kommer att ligga vid olika tider på dygnet, säger Marcus Sjöstedt.

Fakta

UNT har jämfört temperatur och nederbörd i Uppsala på midsommarafton respektive den dag som Stockholm Marathon avgjorts från 1982 och framåt.

Genomsnittet för maxtemperatur och nederbörd är ganska lika.

De varmaste midsommaraftnarna har inträffat 1989 och 2005, 2010, 2013 med 28, 26, 24,0 samt 23,9 grader som mest.

Kallast på midsommarafton har det varit 1987, 2003 och 2014 med 12,7 respektive 13,0 och 13,6 grader som mest.

Den blötaste midsommaraftonen var 1998 då det regnade 13,4 mm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om