Årets midsommarfirande kan bli dyrt. Enligt siffror från SEB och SCB har midsommarmaten blivit 11,7 procent dyrare jämfört med förra året.
Priset på midsommarfavoriter som potatis har stigit med 15,5 procent. Färska bär med 12,3 procent och hårdost med 15,1 procent, enligt SEB.
Något som sticker ut är kaffe, som ökat med nästan 40 procent.
För den som tycker att sill och nubbe är en viktig del av midsommarfesten är det muntrare. Sill har enbart stigit med 0,9 procent under året. Priset på brännvin har stigit med 0,4 procent.
Siffrorna kommer från SEB:s årliga midsommarindex, som baseras på siffror från SCB, mellan maj 2021 och maj 2022.
Orsakerna till att livsmedelspriserna ökat de senaste året är bland annat kriget i Ukraina. Råvarupriserna på bland annat vete och majs har stigit. Priset för energi och konstgödsel har även stigit sedan förra året.
Kjell-Åke Jonsson är en av tre delägare i mataffären Nelins i Uppsala. Han tror inte att de ökande priserna på vissa råvaror kommer stoppa människor från att handla inför helgen.
– Förhoppningsvis blir det inte så. Generellt så brukar vi ha extra hög försäljning inför helger. Jag tror även att folk ändå kommer vilja fira och unna sig i år. Många är prismedvetna men nu har vi haft restriktioner ett tag och när de nu har släppts vill nog folk ordna större fester trots att maten kostar mer, säger han.
I butiken i Uppsala har de märkt av prisökningarna.
– Vi försöker hålla låga priser generellt. Några grejer har vi märkt blivit dyrare och särskilt kaffe, det brukar ju gå åt under midsommarhelgen, säger han.
Kjell-Åke Jonsson säger att det är flera aspekter som påverkat priserna för dem.
– Det är så mycket som spelar in som man kanske inte tänker på. Transportpriserna har ökat. Sedan har vi en värmebölja i Europa just nu och frost på vissa ställen. Det som händer på andra sidan Östersjön påverkar också. Det är fler varor som kommer från Ukraina och Ryssland än man kan tro, som solros och vete, säger Kjell-Åke Jonsson.
Nu hoppas han att priserna kommer sjunka framöver, men han tror att det kommer ta år innan allt blir som vanligt.
– Men vi känner ingen större oro. Vi följer prisutvecklingen. Man måste hitta en balans, vi får inte ta för höga priser för då skrämmer vi i väg kunderna men vi måste också gå runt, säger Kjell-Åke Jonsson.