De laddar för både värme- och publikrekord

Midsommarfirandet är hett, i dubbel bemärkelse. Dels längtar många efter ett riktigt firande efter pandemiåren, dels väntar en rejäl värmebölja. Och kanske blir det ett nytt publikrekord.

Förberedelser inför midsommarfirandet på Disagården. Kl 10 på midsommarafton slår man upp portarna.

Förberedelser inför midsommarfirandet på Disagården. Kl 10 på midsommarafton slår man upp portarna.

Foto: Jonas Kihlander

Uppsala2022-06-23 21:02

Disagården är Uppsalas mest populära midsommarplats. Friluftsmuseet ståtar med historisk miljö och traditionellt firande i dagarna två. Eller tre, om man också räknar förberedelserna kvällen före midsommarafton. 

UNT hälsar på när en månghövdad skara medlemmar från kulturföreningen Fyrisgillet är i full färd med att knyta kransar och ställa i ordning inför firandet. 

undefined
Marie Nilsson, ordförande på Fyrisgillet, överser kransbindandet.

– Vi har varit här och hjälpt till med förberedelserna sedan slutet på 1940-talet, säger Fyrisgillets ordförande Marie Nilsson.     

Det är ingen tvekan om att hon håller midsommar högt som högtid och uppskattar att föreningen får chansen att ordna med firandet.  

– Det är mitt 44:e år. Det 45:e firade mina föräldrar guldbröllopp, så då var jag inte här – men så blev det inte någon riktig midsommar heller, säger hon och ler. 

undefined
Medlemmarna i Fyrisgillet hjälps åt att hämta in så mycket midsommarblomster som möjligt inför firandet.

På plats är även en av lekledarna, Pia Haglund. Hon vill inte säga om det blir några oväntade inslag, likt det år de körde Oxdansen (där dansarna ser ut att slå varandra).  

– Nä, det kan jag ju inte avslöja, men man vet aldrig, skrattar hon, och berättar att det känns fantastiskt att det äntligen blir ett ordentligt firande efter två års uppehåll.

Att det ska bli ordentligt varmt under midsommarhelgen har inte undgått Fyrisgillets medlemmar. 

– Om jag är beredd på värmeböljan i morgon? Ja, det måste jag nog allt, jag ska dansa i morgon på tre olika firanden, säger en av dem som arbetar med att göra i ordning björkkvastar som ska pryda bland annat dansbanan. 

undefined
Här jobbas det med att knyta blommor till de stora kransarna till midsommarstången.

Personal från Upplandsmuseet är också med under kvällen. De räknar med ordentlig tillströmning under både fredagen och midsommardagen, då det även är fritt inträde. 

– Vi brukar ha runt tretusen människor här. Jag tror på minst fyratusen i år, säger Wilhelm Sundbom, och menar att de egentligen inte har någon yttre gräns för hur många de kan ta in.

undefined
Upplandsmuseets Vilhelm Sundbom och Frida Gereonsson tror på publikrekord trots hettan.

– På nationaldagen var det tvåtusen här, det är dubbelt mot vad det brukar. Folk vill verkligen komma ut, säger Frida Gereonsson.

– Ja, det har ringt folk hela veckan och ställt frågor om allt från parkering till vad det är för entré. Vi väntar oss också att det kommer en del utländska turister som vanligt, säger Wilhelm Sundbom. 

undefined
Förberedelser inför midsommarfirandet på Disagården.
undefined
Förberedelser inför midsommarfirandet på Disagården. Kl 10 på midsommarafton slår man upp portarna.
undefined
Förberedelser inför midsommarfirandet på Disagården.
Karta: Disagården
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!