Midsommarfirarna trotsade regnet

För ett år sedan möttes Uppsalaborna av strålande väder under midsommar – så var tyvärr inte fallet i år. Många av kommunens invånare valde ändå att trotsa regnet och ta sig ut till något av stadens firanden. UNT besökte två av dessa.

Foto: Teodor Stig-Matz

Uppsala2018-06-22 17:47

Det första firandet UNT besöker är det som anordnades av Multikulturföreningen. Vid klockan tolv på dagen har inte särskilt många besökare anlänt, men arrangörerna berättade om sina förhoppningar för dagens firande.

– Staden är ju helt död så här på midsommareftermiddangen, därför tänkte vi att vi kan ordna det här eventet och att folk kan komma hit och äta en bit mat och lyssna på musik istället för att sitta ensamma hemma, säger Hassan Baygan, ordförande för Multikulturföreningen i Uppsala. Han gissar att fler gäster anländer när fredagens match mellan Brasilien och Costa Rica i fotbolls-VM är färdigspelad. Han anser att evenemang som detta är ett bra sätt att jobba med integration, och uppger att en grupp nyanlända kommer lite senare.

På Disagården i Gamla Uppsala är uppslutningen betydligt större. Här bjuds det på traditionellt midsommarfirande med både stång och ringdans. På plats framgår det tydligt att detta är ett populärt sätta att fira bland stadens besökande turister. Det hörs många amerikanska röster.

– Jag önskar att fler länder hade traditioner som dessa, säger Todd från Kalifornien, som är i stan för att fira en väns bröllop.

Fransmannen Alexis Lavail, som bor i Uppsala tillsammans med sin flickvän är på festen med sina svärföräldrar. Han gillar också midsommartraditionen.

– Det är en härlig blandning av gamla och unga – och musiken är bra säger han.

Musiken ja – här bjuds det på dels ovan nämnda ringdans till "Prästens lilla kråka", men också en folkdansgrupp som visar upp bland annat en polka.

Utöver detta finns det både våfflor, kaffe och chokladhjul, samt ett lotteri med en tombola som hängt med ända sedan 1950-talet.

– Det är mindre folk här i år, men det beror nog till stor del på vädret. Vi gör det här varje år och när det regnar är det bara att ta på sig stövlar, säger Britt Persson, som sköter tombolan för Kulturföreningen Fyrisgillet tillsammans med sin väninna Doris Rosling.

Trots det dåliga vädret är stämningen på Disagården god, och många av besökarna har på sig antingen en krans eller i vissa fall den traditionella folkdräkten. Förhoppningsvis har vädergudarna varmare planer nästa år.

Midsommarens historia

De äldsta bevarade texterna som nämner midsommarfirandet är de isländska kungasagorna från 1200-talet.

På 1300-talet sökte nunnorna i nuvarande Sko kloster tillstånd att anordna egna midsommarfester. Anledningen var antagligen att få bukt med det stökiga folkliga firandet som bland annat innebar dans på kyrkogårdar och skamlösa visor.

Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!