Under taktfast klappande och trumvirvlar gör lagen entré utklädda till bland annat häxor och bandylag, och publiken jublar högt. Att midsommarafton är över betyder inte att firandet är det. I Vattholma utanför Uppsala firas midsommar i två dagar och en dragkamp anordnas på midsommardagen. Där gäller det att bevisa vilken bygd som är starkast. Hemmalaget Vattholma utmanar Rasbokil, Tensta och Lantbrukarnas Riksförbund (LRF).
Lagen tar plats på gräsplanen, borrar ner kängorna i marken, lutar sig bakåt och drar allt vad de kan. Matcherna är i gång. Det gäller att få markeringarna på den 35 meter långa linan över på rätt sida. När Rasbokil tar hem en match brister publiken ut i högljudda hejarop, trummorna dånar och trots att inga vuvuzelor finns på plats når publikens jubel höga tonhöjder. Lika glada verkar inte Ida Warmland, Nathalie Sporrong och Jonna Myhrberg vara. Vilka de hejar på är självklart.
– Vattholma, säger de i kör.
Men det går inte så bra för hemmalaget, fast tjejerna verkar inte alltför bekymrade.
– Rasbo-Kilens trummor är också roliga, säger Ida Warmland och vänder sig snabbt om för att se nästa match.
Lagen består av åtta personer, hälften kvinnor och hälften män, utklädda i fantasifulla utstyrslar. Förutom att vinna dragkampen gäller det även att ta hem titeln som bäst utklädda lag. Vattholma är utklädda till ett bandylag, Rasbokil har skräcktema, Tensta är kommunalarbetare och LRF har jordbrukstema. Kring planen sitter även ett stort antal utklädda supportrar och hejar på. Utanför avspärrningarna har närmare 2000 personer samlats för att se dragkampen och ta del av de andra aktiviteterna under dagen.
– Det är första gången jag är här. Men det är verkligen en folkfest, säger Annika Andersson.
Men man kan fråga sig vad detta har med midsommar att göra, i går dansades små grodorna på samma fält där nu dragkampen äger rum. Båda två är delar av det traditionella midsommarfirandet i Vattholma. Sedan åttiotalet har dragkamper utkämpats här på midsommar och firandet med dans kring stången är en tradition som firats sedan 1880-talet på denna plats.
I årets tävling tar Rasbokil hem segern i både dragkampen och i utklädningsgrenen. För att fira kommer de att ha en fest under kvällen.
– Egentligen är segern oväsentlig men det är familjefesten som är det viktiga, säger Jenny Langwagen, som är utklädd till en varulvshäxa.