Hur reagerar du på att vaccinen är här och att pandemin i och med det kan ha kommit närmare slutet? Blir du mindre försiktig och vågar lite mer? Eller skärper du dig ytterligare?
En rationell människa som får information om att vaccinet inom kort ska börja ges borde rimligtvis skärpa sig.
– Det var vår hypotes i alla fall, säger Ola Andersson, docent i nationalekonomi, Uppsala universitet och Institutet för Näringslivsforskning.
Han är en av författarna till en färsk, ännu opublicerad studie som undersökt just hur information om att vaccinet är på gång påverkar vår vilja hålla distans och stanna hemma.
Forskarnas hypotes kom helt på skam.
– Det visade sig att förväntningarna på vaccinet gjorde oss mindre benägna att följa restriktioner i alla sju, åtta dimensioner som vi har tittat på. Till exempel att hålla avstånd eller att ha ansiktsmask, säger Ola Andersson.
Hur undersöker man då det här? Jo, i början av december skickades en enkät med frågor om hälsoläget under pandemin ut till ett representativt urval av befolkningen. 1 600 personer har svarat. Där fanns även frågor om beteende, om planer och tankar på att träffa människor inom kort.
Hälften av gruppen fick dock först information om att en del länder snart skulle inleda sina vaccinationer. Svaren från den gruppen visade alltså tydligt att de var mer villiga att bryta mot råd om social distans än dem som inte fick kunskap om det positiva vaccinläget.
– Den möjliga förklaringen är att den optimism som skapas gör att vi släpper på hämningarna, säger Ola Andersson.
Resultaten borde vara viktiga för dem som ska styra vårt beteende med beslut och rekommendationer, menar han.
– Kanske krävs ännu starkare restriktioner när det känns som att vi närmar oss slutet på pandemin.
Du är ekonom. Varför intresserar du dig för vaccinfrågor?
– Vi ekonomer studerar mänskligt beteende, så det här passar oss perfekt. Om våra modeller varit rätt här skulle människor anstränga sig väldigt nu när vi är så nära – men så kommer optimismen in.
Studien är gjord i en unik situation, just innan vaccinet börjat att ges. Men vad händer nu när miljoner människor världen över fått det?
– Det hade varit intressant att följa beteendet även när vi når 30, 40 procent vaccinerade. Till exempel har Israel höga vaccinationstal och hög smittspridning, säger Ola Andersson.