Mer simundervisning i skolan

Oavsett hur det går i höstens val ska simundervisningen bli bättre i Uppsalas skolor efter årsskiftet.

Foto: Åke Karlsson

Uppsala2014-06-17 07:28

Val 2014

Ansvaret för barnens simkunnighet har alltmer lagts över på föräldrarna. Det är långa köer till dyra simskolor, fulla simhallar kvällstid och halvtomma dagtid. Nu har Fyrishovs styrelse bett om ökat stöd till skolbad. Det har fått moderaterna att föreslå kostnadsfritt inträde för skolklasser i årskurs 2, 3 och 5 på kommunernas badanläggningar.

– Eftersom det står i läroplanen att barnen ska kunna simma 200 meter i årskurs 5 ser vi det som skolans tydliga ansvar, säger kommunalråd Cecilia Forss (M).

Reformen är tänkt att införas efter årsskiftet och beräknas kosta cirka 4,5 miljoner kronor.

– Vi lovar att det genomförs om det inte blir ändrad majoritet efter valet, säger Cecilia Forss (M).

Socialdemokraterna lovar dock ännu mer.

– Utöver att Fyrishov får gå med underskott på 4,5 miljoner, som i moderaternas förslag, föreslår vi två miljoner extra i driftsbudgeten, säger kommunalråd Erik Pelling (S).

Fyrishovs vd Liisa E Hundertmark är glad.

– Nu återgår vi till det program vi hade tidigare, med fler simlektioner i årskurs 2, 3 och 5. Och vi underlättar för idrottslärarna och skolan, säger hon.

Utöver gratis inträde och kostnadsfri simundervisning ska det bli enklare för skolorna att boka samt ökad tillgång på utbildade simlärare.

– Nu jobbar vi vidare på att hitta en lösning för att få en buss mellan skolorna och simhallen, säger Liisa E Hundertmark.

Hon passar på att slå ett slag för vattenvana, något som underlättar simundervisningen.

– All vattenlek och plask är bra, under uppsikt av vuxna!

Simundervisning

Den utökade simundervisningen i årskurs 2, 3 och 5 berör ungefär 306 klasser med cirka 6 000 barn.

Simundervisningens mål är att eleverna i årskurs 2 får vattenvana och lär sig simma 25 meter. I årskurs 3 ska de kunna simma 75 meter. I årskurs 5 görs ett simtest då de ska simma 200 meter varav 50 meter i ryggläge samt kunna hantera nödsituationer vid vatten.

Källa: Uppsala kommun och Fyrishov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om