– Efter pandemin kommer vi att vilja dansa, träffa folk, sitta på uteserveringar, smutta på en drink och ha mera sex, säger sexolog Suzann Larsdotter, som länge haft Uppsala som adress men numera bor i Stockholm.
Men hon ser inte i kristallkulan att den sexuella utlevelsen kommer explodera eller att vi blir extremt vällustiga. Även om sexlivet efter pandemin skildras så i roliga videoklipp på nätet eller i profetior om att vi kommer att återuppleva det glada 1920-talet så som det blev efter spanska sjukan.
– Många har haft färre sexuella relationer men alla har inte levt utan sex. Nya digitala plattformar för sexkontakter har blommat upp under pandemin. Jag vet flera som fortsatt ha många olika sexuella kontakter under pandemin, säger hon och tillägger att våra personligheter har ju inte förändrats.
Men ändå – för många har pandemins regler betytt mindre sex. Inte minst på grund av isoleringen men också beroende på hur människor mått.
– Stress och oro är en av de riktigt stora lustbovarna, säger hon.
När livet återvänder till det mer normala efter pandemin kommer alltså en del personer ha nya och fler sexkontakter men det betyder inte att det är öppet mål för alla.
– Har man inte haft sex på ett tag kan det vara svårare att känna lust. Då kan man behöva ta tag i situationen. Ett sätt att minska pressen på sig själv är att inte ha samlag direkt utan bara vara intim och ligga nära varandra. Lust föder lust.
Numera vet vi att våra kroppar kan vara smittbärare, kommer det att påverka sexlivet?
– Ja, först kommer folk nog att vara trevande och inte slänga sig runt halsen på första bästa men den rädslan borde gå över successivt.
Att se in i framtiden är klurigt, så Suzann tar 2020 års händelser till hjälp. Det var året då folk med antikroppar var heta på Tinder.
– Jag är övertygad om att den som är vaccinerad får en dejtingfördel, säger hon.
Under 2020 ökade också skilsmässorna medan bröllopen minskade, liksom barnafödandet.
– Skilsmässoökningen kan bero på att människor nött på varandra hemma. Kanske har de haft hemmavarande barn, dåligt med egen tid, få intryck utifrån och mindre sex, säger hon.
Efter pandemin kan vi alltså få se bröllopsboom, fler singlar och om ekonomin går igång – fler barn.
– Ekonomisk uppgång är en stor lustbevarare.