Mer samtal än mediciner på BUP

Till BUP:s akutavdelning kommer ungdomar som mår så dåligt att de inte kan vistas hemma eftersom de riskerar att skada sig själva eller i värsta fall begå självmord. Under fem år har antalet läkarbesök på BUP ökat med femtio procent.

Ingen institution. Sovrummen på BUP:s akutmottagning består av mintgröna väggar med röda gardiner och IKEA-möbler.

Ingen institution. Sovrummen på BUP:s akutmottagning består av mintgröna väggar med röda gardiner och IKEA-möbler.

Foto: Klara Hussénius

Uppsala2006-03-22 00:01
Utanför dörren skymtar vi polisen i sällskap med en tanig tjej och hennes föräldrar. I väntrummet utanför Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, på Akademiska sjukhuset finns fem blå stolar, en röd leksaksko och ett gosedjur.
Här vårdas ungdomar upp till arton år som är deprimerade, har ADHD, autismspektrumstörning, anorexi, bulimi eller en psykos. Många har starka tankar och idéer som gör det svårt att urskilja verkligheten.
På BUP försöker man använda sig av öppenvård så långt som möjligt för att inte behöva plocka bort ungdomarna från sitt vardagliga liv, berättar Niclas Hallgren som är vårdansvarig på BUP:s akutavdelning.
— Det är viktigt att behållas i sitt sammanhang med skolgång för att de snabbt ska komma tillbaka senare.
Inom akutvården på BUP används sällan mediciner. I stället använder man sig främst av samtal, som är till för att stötta patienten när allt känns som svårast.
Bredvid väntrummet finns det rum som patienterna kommer till för akuta bedömningssamtal. Där stannar de en timme. Andra kommer sent på natten och stannar ett dygn, eller tills den akuta krisen är över.
— När man fixar käk tillsammans och umgås i ett dygn lägger man märke till saker som man inte gör på en timme, till exempel om de har svårt att somna.
Det som skiljer BUP från vuxenpsykiatrin är att man pratar med patientens familj. Är man under 18 får man inte heller behandlas på BUP utan sina föräldrars tillstånd. Det är också omöjligt för BUP att behandla någon som inte vill vara där.
— Bedöms behovet vara jättestort hos någon som inte vill vara här kan vi åka hem till dem i stället. Det hela är väldigt avdramatiserat. Vi har inga vita rockar och det enda som skiljer oss från andra är en namnbricka.
Vi går in i patienternas dagrum. Beigea soffor, en tv, en bokhylla, filmer, två fruktskålar och krukväxter, som vilket vardagsrum som helst. Det luktar kinamat och från fönstren kan man se ut på bakgården. Där brukar de grilla, spela kubb och käka ute på somrarna, berättar Niclas Hallgren.
Från dagrummet kan man gå genom matsalen och till en korridor med patienternas rum.
— Det finns sex platser, men vi undviker att ha fullt eftersom vi är en akutavdelning, och det alltid ska finnas platser över när det kommer någon i behov av akut vård.
Rummen består av mintgröna väggar med röda gardiner och IKEA-möbler. Bredvid sängen finns ett täcke som känns som ett bollhav med tyg runt om, ett specialtäcke för att man ska känna sig ombonad, förklarar Niclas Hallgren.
Från år 2000 till 2005 har antalet läkarbesök på BUP ökat med femtio procent.
— Depression beror dels på gener dels på miljön. Generna har nog inte förändrats, så det måste vara miljön. Men det är aldrig en orsak utan flera, säger Niclas Hallgren.
Diagnosen depression får man om det är något som förändrats till det sämre, till exempel om man inte orkar gå till skolan eller förlorat drivkraften.
Det händer att man blir deprimerad utan någon särskild orsak, men det finns ofta utlösande faktorer. Depressionen är en lång process och den behöver inte synas utanpå. Man kan vara glad och skratta men inom sig inte känna någon mening i livet, berättar Niclas Hallgren.
Det är svårt att förhindra en depression, men man kan undvika att förvärra den genom att lära sig mer. www.snorkel.se är en sida för ungdomar som BUP har varit delaktig i.
— Den rekommenderar jag till alla, även om man inte varit deprimerad, säger Niclas Hallgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om