Mer pengar ska mildra lärarbantning
Personalminskningen i skolan blir inte lika kraftig som befarat.
Den nya uppgiften om nedskärningen av personal kommer från Per Pettersson som är chef för hela den kommunala grundskolan i Uppsala. Orsaken till att nedskärningen blir 50 personer färre än den uppgift som han tidigare har gått ut med, beror på att politikerna tillfört nästan åtta miljoner kronor till skolan nästa år.
- Dels låter politikerna oss behålla pengarna som blir över tack vare att arbetsgivaravgiften sänks, och dels har de höjt skolans baspriser, säger Per Pettersson.
Det var för tre veckor sedan som UNT kunde berätta om den väntade personalminskningen i grundskolan. De 190 tjänster som kan försvinna från nästa höst kommer från alla personalkategorier inom skolan och ungefär hälften är lärare. 80 av tjänsterna som ska bort beror på att antalet elever minskar. Men den största delen av personalminskningen, 110 tjänster, försvinner eftersom pengarna inte räcker.
- Vi har helt enkelt en för stor kostym. Ytterst handlar det naturligtvis om att skolan får för lite ersättning i förhållande till de kostnader vi har, säger Per Pettersson.
Att kostnaderna blivit högre än de pengar som hade avsatts för grundskolan i kommunens totala budget beror, enligt Per Pettersson, på att personalen fått en bättre löneutveckling än väntat i de avtal som slutits på central nivå.
- Ambitionen från både oss och politikerna är naturligtvis att jobba ner personalminskningen till färre än 190 årsarbetare. Men den stora boven i dramat är lokalerna. Vi betalar 260 miljoner kronor per år i lokalhyra, men vi borde kunna komma ner till 240 miljoner kronor. Det blir 20 miljoner mer till undervisning, säger Per Pettersson.
UNT har tidigare berättat att mellan två till fyra grundskolor i Uppsala skulle behöva läggas ner, eftersom lokalkostnaderna äter upp resurser som skulle kunna gå till lärare. Just nu arbetar en lokalberedningsgrupp fram förslag på vilka grundskolor som kan läggas ner, göras om till förskolor eller hyra ut delar av sina lokaler. Förslaget kommer i början av nästa år och Per Pettersson sätter stor tilltro till det:
- För att lösa det här behöver vi minska lokalerna, men vi behöver också få en budget som speglar de högre lönerna, säger han.
Cecilia Forss (m), som är barn- och ungdomsnämndens ordförande, vill inte kommentera de nya uppgifterna från grundskolechefen. Hon säger att politiker och tjänstemän just nu förhandlar om ett nytt avtal för grundskolan, men kan inte säga om det betyder att mer personal kan räddas kvar.
- Jag vill inte kommentera en förhandling medan den pågår och jag är förvånad över att grundskolans chef gör det, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!