Mer pang för pengarna

Det är inte bara i Sverige som försvaret förändras i grunden. Flera europeiska länder planerar att reformera sitt försvar. Med minskande resurser och stigande kostnader inte minst för materiel är det inte en helt enkel uppgift att ro iland. Åtminstone inte om man har ambitionen att upprätthålla försvarsförmågan.

Emma Wange

Emma Wange

Foto:

Uppsala2012-01-19 00:00

Det gäller, som flera av talarna på Folk och Försvars rikskonferens konstaterade, att få mer pang för pengarna. Hur det ska gå till återstår att besvara. Än finns inga färdiga svar, inga självklara lösningar. I Sverige har exempelvis den allmänna värnplikten avskaffats. I Finland har man kommit fram till att det är billigare och bättre att behålla den.

Att försvaret reformeras är i sig inte mycket att orda om. Dagens konflikter liknar inte gårdagens. En utveckling som innebär att försvaret anpassar verksamheten till behov som faktiskt finns är därmed bara att välkomna. Men frågan är om det är detta som håller på att ske eller om vi i stället ser början på en nedrustning av Europas samlade försvarsförmåga. Det finns mycket som tyder på detta. Nedskärningarna inom försvaret kommer att bli kännbara i länder som Finland, Danmark, Österrike och Nederländerna, som har aviserat sparbeting på cirka 10 procent av försvarsanslagen.
Nedskärningarna påverkar inte bara de enskilda länderna. Den gemensamma europeiska försvarsförmågan riskerar att försvagas i motsvarande mån, då enskilda länder exempelvis inte längre vill eller kan bidra med de resurser som behövs för internationella insatser. Behovet av solidariska fredsskapande eller fredsbevarande insatser ser dock inte ut att minska.

Det gäller alltså att våga tänka i nya banor. Ett sätt att åstadkomma detta är att fördjupa existerande samarbeten eller skapa ny samverkan över gränserna. Men då krävs det att de medverkande staterna ska kunna utgå från att alla håller vad de lovar. Ett ömsesidigt förtroende som hjälper till att skapa förutsägbarhet för försvarsförmågan.
Det är dock lättare sagt än gjort. Samarbetena bör därför börja i liten skala. De nordiska länderna har exempelvis sedan länge samarbeten på ett flertal områden. Här finns redan det förtroende och tillförlitlighet som krävs för ett lyckat samarbete. Flera politiker välkomnar ett sådant samarbete och överbefälhavaren Sverker Göransson öppnar för ett gemensamt nordiskt försvar av luftrummet. Nu återstår att omsätta ord i handling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!