Mer kvicksilver i svensk insjöfisk
Trots minskat nedfall från luften fortsätter kvicksilverhalterna i svensk gädda och abborre att öka. Nu rekommenderar SLU-forskarna att alla ska vara försiktiga och inte äta för mycket insjöfisk.
- Livsmedelsverket har sedan tidigare rekommenderat att ammande och gravida inte ska äta gädda och abborre. Vi anser att alla andra också bör vara försiktiga och inte äta alltför stora mängder svensk insjöfisk.
Med den här rapporten bryts en trend. Efter en minskning under 80-talet, då många utsläppskällor i Östeuropa stängdes, och ett stabilt läge under 90-talet går halterna upp igen.
SLU-studien visar att kvicksilverhalterna i gädda och abborre i dag är är tre-fem gånger högre än den naturliga bakgrundsinvån. Ökningen har varit störst i Sydsverige och avtar sedan gradvis norrut. Men det är bara längst i norr som halterna i stort sett är normala.
Drygt 20 800 gäddor och 5 100 abborrar har analyserats. Varför just dessa arter?
- Det är där vi har data, svarar Kjell Johansson.
Nedfallet från luften har halverats på tio år, men halterna i fisk fortsätter ändå att öka med några procent per år. Hur hänger det ihop?
- Det beror på att nedfallet fortfarande är så stort att kvicksilverhalterna i marken byggas på. Om ekosystem ska kunna återhämta sig måste luftnedfallet minska med 80 procent.
Växthuseffekten kan ha bidragit. Hur stor inverkan klimatet kan ha ska Kjell Johansson och Staffan Åkerblom fortsätta att undersöka. När klimatet förändras påverkas processer som styr vilka mängder kvicksilver som frigörs till vattendragen och därmed blir tillgängliga för fisk och annat levande.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!