Mer dioxin i ekoägg än i burägg
Ägg från frigående höns och ekokoliskt hållna höns innehåller mer dioxin än ägg från burhöns. Det visar nytagna prover från Livsmedelsverket. Enligt verket medför det dock ingen hälsofara att äta ekologiska ägg varje dag.
Varifrån de frigående hönsen får sitt dioxin, vet man inte. Kanske från jorden, från maskar eller växtlighet, kanske från ströbädden eller från ekologiskt foder.
Nu ska Livsmedelsverket och Jordbruksverket tillsammans ta ytterligare prover för att se varifrån dioxinet kommer.
Totalhalten som räknas
EU:s gränsvärden för dioxin i ägg är 3 pg dioxin-TEQ/g fett. De aktuella svenska värden för burhönsens ägg var 0.6, men för äggen till frigående/ekologiskt hållna höns i vissa prover 3.1.
Dioxin lagras i kroppen och kan påverka hälsan efter lång tid.
De uppmätta värdena i svenska ekoägg leder inte till hälsoproblem, enligt Livsmedelsverket.
Frågan är snarare från hur många olika källor konsumenter sammantaget kan få i sig dioxin och hur höga de totala halterna i kroppen då blir.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!