I rapporten, från juni 2017, som listar de mest utsatta områdena i Sverige skriver polisen bland annat att: "Ett utsatt område är ett geografiskt avgränsat område som karaktäriseras av en låg socioekonomisk status där kriminella har en inverkan på lokalsamhället." Enligt denna beskrivning klassades alltså Gottsunda som ett "särskilt utsatt område".
Kommunen presenterade tidigare i år en handlingsplan för hur Uppsala och Gottsunda ska göras tryggare. Planen innehåller 89 åtgärder, varav flera redan är igång, bland annat arbetet med att införa fler ordningsvakter och övervakningskameror samt en satsning på fler arbetstillfällen och sommarjobb i Gottsunda. Hittills har runt 50 personer boende i Gottsunda och Valsätra fått arbeten via kommunen. Dessutom planeras en ny vuxenutbildning öppna under januari nästa år.
– Vår idé är att hålla ihop stadsdelarna i Uppsala. Vägen dit tror vi går genom snabb intergration och att fler ska kunna söka till högskolor, säger Caroline Hoffstedt (S), kommunalråd och ordförande i utbildningsnämnden.
Polisen har sedan tidigare arbetat med brottsförebyggande insatser i Gottsunda – något som de fortsätter med. Det rör sig bland annat om ett samarbete med socialtjänsten för att kunna erbjuda personer en väg ut ur det kriminella livet och att stoppa rekryteringen av unga till kriminella nätverk.
– Det rör sig om ungdomar som går i högstadiet som kanske är på väg att röra sig mot kriminalitet. Ibland är de så unga som i mellanstadieåldern och vi försöker förhindra detta i god tid, säger Jale Poljarevius, lokalpolisområdeschef för Uppsala/Knivsta.
En annan satsning är övervakningskameror som planeras tas i bruk i augusti i år. Fler ordningsvakter har också satts in som cirkulerar i Gottsunda under eftermiddagar och kvällar. Detta för att stärka den polisiära närvaron och skapa ökad trygghet, med en kostnad på cirka 1,2 miljoner kronor per år.
– Från de rapporter jag läst är allmänheten positiv till ordningsvakterna. Det har fungerat bra i Uppsala centrum, så det är klart att det kan göra det i Gottsunda också.
Det finns dock stora utmaningar kvar. Ett lokalt poliskontor planeras att öppna i området, men hur och när är ännu oklart.
– Vi har gjort en risk- och hotbedömning och vi måste förstärka byggnaden först för att försäkra att man inte kan bomba ut den eller köra in med fordon och liknande. Så det kommer ta lite tid, förklarar Jale Poljarevius.
En av de viktigaste åtgärderna enligt Jale Poljarevius är att sätta in områdespoliser som endast jobbar i Gottsunda och Valsätra.
– Jag har till och med hört kriminella säga att de skulle lugna ner sig om det fanns fler poliser som faktiskt var på plats, säger han.
Trots utmaningarna tror han ändå att Gottsunda ska kunna strykas från listan.
– Jag är absolut hoppfull, men det är jättesvårt att säga när.
Samtidigt påverkas områdets ungdomar på andra sätt än att riskera att rekryteras till kriminella nätverk. Enligt en genomgång som TT tagit fram gick 29,7 procent av niondeklassarna i Gottsundaskolan ut med ogiltliga betyg förra året och saknar därmed gymnasiebehörighet. Det kan jämföras med rikssnittet som ligger på 17,5 procent.
– Vi har jobbat hårt under hela läsåret med att identifiera elever som riskerat att inte nå behörighet till gymnasieskolor och riktat särskilda insatser mot de eleverna. Men det gäller att vi håller i det här och tillför ännu mer resurser till skolorna, säger Caroline Hoffstedt (S).
Hon tillägger att nya siffror visar att 76,72 procent däremot når behörighet till yrkesprogram.
– Men vi är såklart inte nöjda ännu!