Mer äldreomsorg kan bli privat

Alliansen vill nu konkurrens­utsätta fler delar av äldre­omsorgen i Uppsala. Fackförbundet Kommunal är kritiskt till att ännu mer av omsorgen kan komma att drivas privat, i stället för av kommunen.

Uppsala2008-10-02 08:00
De borgerliga partierna i Uppsala gick till val på att låta fler privata aktörer driva kommunala verksamheter. Nu tar man ännu ett steg i den riktningen.
Nästa vecka väntas politikerna i äldrenämnden besluta att konkurrensutsätta ytterligare delar av äldreomsorgen. Får den borgerliga alliansen som den vill påbörjas sedan upphandlingarna redan i höst.
Först ut är natthemsjukvården, som erbjuder gamla vård nattetid, och sex ännu inte färdigbyggda vårdboenden. Upphandlingarna fortsätter sedan inom en rad olika områden fram till år 2011 (se faktaruta).
- Vi gör det här eftersom vi tror att vi kan höja kvaliteten för de äldre. Skulle vi bara ha en leverantör, som tidigare, så skulle vi vara helt i händerna på dem. Konkurrens driver fram en bättre omsorg, säger äldrenämndens ordförande Gustaf von Essen (kd).
Drygt tusen personer som i dag arbetar inom de olika verksamheterna berörs av upphandlingarna. Dessa har rätt att få jobba kvar på sina arbetsplatser även om de tas över av ett privat bolag efter en upphandling.
Hur många äldre som påverkas är svårt att uppskatta, men bara på de boenden som ska upphandlas bor cirka 900 personer.

Johan Steinbrecher är chef för flera av de berörda verksamheterna, däribland kommunens 13 träffpunkter för äldre. Men i dagsläget vet han inte om kommunen kommer att delta i upphandlingarna.
- Det beror på vilka krav som ställs. Våra verksamheter fungerar väldigt bra, så jag utgår i från att vi kommer att vara med. Men det är politikerna som fattar beslutet, säger han.
Konkurrensutsättningen av äldreomsorgen i Uppsala började redan på 1990-talet och i dag bedrivs 40 procent av äldreomsorgen i privat regi. Tommy Olsson, vid fackförbundets Kommunals vårdteam, är kritisk till att ännu mer av omsorgen nu kan komma att drivas privat.
- Det här är så viktiga funktioner att de bör behållas av kommunen, säger han och menar att de äldre i slutändan annars kan drabbas.
- Hamnar vi i en situation då det privata inte funkar, så ­måste kommunen kunna ta över eftersom den är den yttersta garanten. Men det är svårt om man inte har någon egen verksamhet, kompetens eller personal kvar.

Men Gustaf von Essen tror inte att kommunen kan hamna i en sådan situation.
- Nej, i dag driver ju kommunens egen produktion 60 procent av äldreomsorgen och man kommer att vara kvar även fortsättningsvis, säger han.
Förutom de nya upphandlingarna kommer Uppsala kommun från 1 november också införa det som kallas eget val inom hemtjänsten.
Det innebär att den enskilde själv får välja vem som ska ut­föra hemtjänsten, kommunen eller ett privat bolag. Något som kommunen hittills beslutat.
Detta ska upphandlas

Natthemsjukvård (höst 2008), sex nya vårdboenden (höst 2008), 13 träffpunkter (vår och höst 2009), rehab- och utredningsplatser, Svartbäcksgården (höst 2009), närstående- och demensvårdsstöd inklusive Anhörigcentrum (höst 2010), växelvårdsplatser, Björngården och Nyby (höst 2010), avancerad sjukvård och palliativ vård, Kronparksgården (vår 2011), omvårdnad i livets slutskede, Kronparksgården (vår 2011).

När kommunen gör upphandlingar tar man in anbud på de tjänster som ska upp­handlas från olika aktörer. De får sedan konkurrera om kvalitet och pris.
Upphandlingar inom äldreomsorgen i Uppsala började redan på 1990-talet, men år 2004 beslutade äldrenämnden i kommunen att all äldreomsorg skulle upphandlas, med vissa undantag.
Beslutet röstades igenom av de borgerliga partierna, som då var i opposition, med hjälp av miljö­partiet. Socialdemokraterna, som inte ville konkurrensutsätta all äldreomsorg, reserverade sig mot beslutet, precis som vänsterpartiet.
År 2004 bedrevs 19 procent av äldreomsorgen i privat regi. När vänstermajoriteten lämnade över till den borgerliga alliansen år 2006 hade andelen ökat till 28 procent.
I dag, efter två år med borgerligt styre i Uppsala, drivs 40 procent av äldreomsorgen i privat regi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om