Men Naturvetareförbundet är oroligt för bioteknikjobb

"Sveriges framtid sägs upp", anser Naturvetareförbundet och pekar på en lång rad bioteknikföretag som avskedat anställda det senaste året, bland annat i Uppsala.— Det finns en stor brist på långsiktigt riskkapital, säger förbundsdirektören Jörgen Ohlsson.

Uppsala2004-03-04 00:00
Fackförbundet anser att bioteknikforskningen håller på att utarmas och att högutbildade naturvetare förlorar sina jobb. Som exempel ger man en rad företag som skurit ned 2003/2004, bland annat Uppsalaanknutna företagen Amersham Biosciences, Biotage, Pfizer, Melacure och Gyros.
Och lika illa ser det ut i Malmö/Lund-regionen, enligt Jörgen Ohlsson. Han säger att det inom läkemedel och bioteknik tar cirka tio år från en idé till en färdig kommersiell produkt och att det är längre än vad det privata riskkapitalet accepterar.
— Det man gör från det privata kapitalet är att man är med och utvecklar idén i fem—sex år, sedan plockar man russinen ur kakan, de mest lovande projekten, och drar sig ur.

Staten tar större ansvar
Lösningen, enligt Naturvetareförbundet, är att staten genom sina utvecklingsfonder tar ett större ansvar.
— Det är en politisk fråga, om vi vill vara med i den globalt sett mest lovande branschen. Om inte Sverige ska dräneras på dessa företag behövs, förutom långsiktigt kapital, också bättre villkor med skatter och regler samt utbildningar av hög internationell klass, säger Jörgen Ohlsson.
Men eftersom bioteknikinvesteringarna ökar, är det inte så att det är de sämre idéerna som nu slås ut, att det sker ett naturligt urval?
— Till viss del sker nu en nödvändig omstrukturering, och vissa ska slås ut. Men det är ändå så att om vi ska vara med i framtiden måste vi satsa brett och långsiktigt.
— Det är som att satsa på ungdomsidrott. Man vet inte när barnen är tio år vilka som blir stjärnor vid tjugo, säger Jörgen Ohlsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om