"Men man måste hålla sig lugn"

Busslinje 11 mellan Gottsunda centrum och Fyrislund är ett ständigt orosmoment - både för förarna och för passagerarna. Trots att extrabussar satts in håller bussarna sällan tiden.

Busschauffören Fahrettin Namal kör linje 11 från Gottsunda.

Busschauffören Fahrettin Namal kör linje 11 från Gottsunda.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2009-03-24 06:00
Klockan är 7.45 när bussföraren Fahrettin Namal trampar på gaspedalen och lämnar Gottsunda centrum med ett gäng skolbarn i bussen.
Avgången är helt enligt tidtabell, trots att han blev några minuter sen på förra turen. Reglertiden på nio minuter mellan de två turerna räckte för att slippa börja nästa tur på minus.
- Oftast klarar man avgångstiden eftersom man har marginalerna att ta av. Annars hade det blivit svårt, säger Fahrettin Namal.
11:an går från Gottsunda via Sunnersta, Vårdsätra, City och Fyrislund. På sträckan åker mycket skolbarn. I rusningstrafik är linjen nästan alltid sen. Körtiderna är helt enkelt för snäva.

Eftersom den upptryckta tidtabellen inte går att ändra har Gamla Uppsala Buss satt in en extrabuss som kör från Långvägen i Sunners­ta och in mot city. Under vägen ­turas bussarna om att ta upp passagerare. Trots att de inte stannar vid alla hållplatserna brukar både den vanliga och extrabussen bli försenade. Hittills i år var 16 procent av bussarna mer än fem minuter sena.
- När det är halt väglag eller rusningstrafik kan det bli ganska mycket förseningar, säger Fahrettin Namal och konstaterar att han ligger fem minuter efter i körschemat. Stressad är han däremot inte. När några skolbarn har svårt att registrera sitt busskort lutar han sig ut ur förarhytten och hjälper dem med ett leende.
- Jag försöker ge passagerarna så mycket service som jag hinner. Jobbet är stressigt. Men man måste hålla sig lugn och vara stress­tålig. Annars går det inte.

Vid Lurbro bro stiger Daniel Wickstrand på. Han åker med 11:an till Stora Torget nästan varje dag. Där byter han till 4:an för att komma till John Bauer-gymnasiet.
- Den här bussen är rätt ofta i tid. I alla fall in till stan. Hem är den oftast fem, tio minuter sen. Men 4:an är värre. Ibland är det så fullt att folk inte får åka med.
Vid Gottsundavägen kliver ett tiotal morgonbleka passagerare på. Bland dem finns Malin Landing och Åsa Holmén. Malin Landing åker buss till jobbet på Akademiska sjukhuset varje dag, Åsa Holmén åker vidare till Centralstationen för att ta tåget till Stockholm. De suckar lite när busstrafiken kommer på tal.

- På morgonen fungerar det hyfsat bra. Då brukar bussen bara vara några minuter sen. Fast ibland får jag springa till omklädningsrummet för att hinna byta om innan jobbet eftersom bussen varit sen, säger Malin Landing.
- Och det händer att jag missar tåget. Men på eftermiddagen när man ska hem är det värst på ­bussen. Då är den nästan alltid tio minuter sen och det är proppfullt och bökigt, säger Åsa Holmén när bussen närmar sig Stora Torget.
Fahrettin Namal tittar på klockan innan han bromsar in: 8.20.
- Bara tre minuter sen. Det är inte så farligt, konstaterar han nöjt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om