Melinda vill bli spelproffs – nu syns hon i SVT-serien

Hon tjuvspelade på datorn redan när hon var alldeles för liten. Uppsalabon Melinda Blomqvist satsar nu helhjärtat på en yrkeskarriär som proffsspelare och syns i tv-programmet ”Esportsaga” på Svt. Där är hon enda tjejen.

När Melinda Blomqvist började spela dataspel var det som om en bit av livet föll på plats. Ingenting hade tidigare känts så rätt för henne.

När Melinda Blomqvist började spela dataspel var det som om en bit av livet föll på plats. Ingenting hade tidigare känts så rätt för henne.

Foto: Angie Gray

Uppsala2022-01-02 14:00

Vi träffas i hennes kök i Sala Backe. Mellan oss står en vas med snittblommor och bakom Melinda lyser el-ljusstaken upp det grå diset utanför fönstret. 

I vanliga fall är köket inte hennes favoritrum. Hon trivs bättre i gamingrummet framför datorn, helst rygg mot rygg med sambon, som sitter vänd åt andra hållet mot sin dator. Han är också en gamer. Där kan de sitta i fem till sju timmar i sträck eller så länge en omgång pågår. 

– Jo, det är klart att jag vill satsa på att bli proffs. Tänk att få ägna sig åt sin hobby och få betalt, säger Melinda Blomqvist. 

undefined
När Melinda Blomqvist började spela dataspel var det som om en bit av livet föll på plats. Ingenting hade tidigare känts så rätt för henne.

Hon är 23 år och jobbar just nu som säsongsanställd försäljare på Eko i Boländerna. 

Nyss var hon en hårsmån ifrån att få kontrakt som proffsspelare men i sista sekunden hoppade en av de övriga spelarna av och då splittrades laget. 

–Jag ger inte upp. Det kommer nya chanser när det blir nytt år, säger hon.  

Melinda Blomqvist deltar i tv-programmet ”Esportsaga” som sänds just nu och skildrar tillvaron för spelproffs. Tittarna får följa laget som består av Melinda – Melz i gamingsammanhang – och fyra killar. Spelet är Counter-strike (CS) och de tävlar mot proffs. CS bygger på fingerade terroristdåd och två lag kämpar mot varandra. Spelarna skjuter för att döda sina motståndare. Spelet som utspelar sig i nutid handlar om strategi men saknar handling.

undefined
Melinda Blomqvist syns just nu i serien Esportsaga som visas på Svt. Hon är introvert och inte den som gillar att stå i strålkastarljuset men ångrar inte att hon var med i programmet. ”Jag var mentalt oförberedd på vad det innebar”, säger hon.

När tv-inspelningarna drog igång hade lagets medlemmar aldrig träffats förr.  

– Natten innan sov jag bara någon timme. Det var nervöst. När jag väl somnade skulle jag snart gå upp och höll på att komma försent, säger Melinda.  

Hon berättar att hon är en introvert person och inte alls den som vill stå i rampljuset men hon ångrar inte att hon var med i tv-produktionen även om den blev värre än hon tänkt sig. 

– Jag var inte alls mentalt förberedd på hur det skulle vara att ha en stor kamera riktad i ansiktet hela tiden, säger hon som tyckte att obehagskänslan höll i sig nästan hela inspelningsperioden på tre månader. 

Hon lärde sig dock mycket av coachen: om vem hon är som spelare och om vilka sidor hon kan utveckla. 

– Det jag ångrar är att jag inte kunde kontrollera mitt humör och att jag sa saker som ingen skulle höra. Inspelningarna skedde i en tid när mitt privatliv var struligt och så hatar jag att förlora. De klippte avsnitten på ett sätt att sånt som inte skulle höras kom med ändå, säger hon. 

undefined
Melinda Blomqvist var nyligen en hårsmån ifrån att få kontrakt som proffsspelare men i sista sekunden hoppade en av de övriga spelarna av och då splittrades laget. "Jag ger inte upp. Det kommer nya chanser" säger hon.

När spelarna skulle tala med varandra fanns en knapp som de måste trycka in för att rösterna skulle nå ut. Pratade Melinda utan knapptryckning var det bara tv-teamet som hörde. Ibland kunde hon i stridens hetta skrika något fult åt den hon tyckte var ansvarig för att hon blev skjuten och dog i spelet. Tanken var inte att hennes spontana utbrott skulle bli en del av programmet – hon hade ju inte tryckt in knappen. 

–Jag har fått en ursäkt från produktionsteamet.

Hur kom det sig att du ville vara med i Esportsaga?

–Jag såg annonsen när jag scrollade på Twitter. Trodde aldrig att jag skulle komma med utan skickade in min ansökan för att jag hade en tråkig dag och kände att jag behövda komma ur min komfortzon. 

Det ledde till att Melinda fick göra en intervju online och blev uttagen. Då var det bara att köra, tänkte hon. 

– En sån chans får man bara en gång i livet. Och jag ville göra något kul. 

I ansökan skrev hon att hon hade spelat i fem, sex år. Men det stämde inte; hennes kompisar har påpekat efter att ha sett serien att det var ju hon som lärde dem spela när de var riktigt små.

– Mina vänner säger att jag började mycket tidigare. Och det har de rätt i. Jag vet att jag smög in i en av mina äldre brorsors rum när han låg och sov, och spelade på hans dator. Jag var elva, tolv år och tryckte på tangenterna jättetyst för att han inte skulle höra. Men han vaknade ändå och blev skitsur, säger hon.  

undefined
Melinda Blomqvist satsar på en proffskarriär inom esporten. ”Tänk att få betalt för sin hobby”, säger hon.

Fast det var det nog värt. Melinda hade funnit något som hon gillade och som gav henne den stimulans som hon inte hittade varken i skolan eller utomhus i Stockholmsförorten där hon bodde då. 

Sedan den gången har hon fortsatt spelat och lärt sig allt själv.  

– Jag nördade ner mig rätt djupt, gick hem på lunchrasterna för att spela, skolkade mycket och vaknade inte på morgonen till skolan. Det var rätt illa ett tag men jag gick ut med bra betyg fast jag varit borta så mycket. Jag brann verkligen för att spela. 

Familjen försökte få henne att skärpa sig. En bror installerade tidlås så att datorn stängdes av kl 24, hennes mamma klippte av internetsladden och de tog ifrån henne datorn. 

– Det blev extremt mycket bråk och skrik hemma. Min mamma förstod inte spelandet. Min bror förstod men han tyckte att skolan var viktigare, säger hon. 

Men Melinda hade hittat något som fyllde ett tomrum i hennes liv. 

– Jag var bra på att spela, träffade en massa nytt folk och lärde mig engelska flytande. Spelandet stimulerande den där lilla biten som jag hade saknat i vardagen. Och så spänningen i att spela förstås, jag är väldigt tävlingsinriktad, säger hon.

undefined
Uppsalabon Melinda Blomqvist syns just nu i tv-programmet Esportsaga. Hon ansökte för att utöka sin komfortzon och vill nu satsa på en proffskarriär inom gaming.

Att tävla i lag hade hon gjort länge. Som sexåring började hon spela fotboll och höll på i nästan tio år. Hon tröttnade när klubben la ner hennes lag och förväntade sig att tjejerna skulle börja om i olika föreningar i närområdet.  

– Man satsade inte på tjejlagen och det gjorde att jag slutade tycka att det var kul, säger Melinda. 

Och det skulle inte bli enda gången som hon upptäcker att tjejer diskrimineras. I gamingvärlden är det likadant inom Counter Strike. 

Tidigare i höst kom nyheten att Julia Kiran och Zainab Turkie, två professionella svenska spelare, slutat med CS och gått över till spelet Valorant. 

– Jag har också slutat med CS. Det finns inga förutsättningar för tjejer att bli proffs på den scenen, säger Melinda som också bytt till Valorant.

Counter Strike är också känt för att där finns en hård jargong, speciellt mot tjejer. Skällsord, hot och sexuella trakasserier är vanligt. 

– Ibland kan det bli förjäkligt. Att käfta emot då, är bara att slänga bensin på elden. Men jag är aldrig rädd, jag tar inte åt mig. Det är mest tomma hot från rötägg som är stora i käften, säger hon. 

Att vara ensam tjej i tv-laget var inget problem. 

– Killarna i laget var jättesnälla, säger hon. 

Och även om det ett spel så har Melinda fått mycket kontakt med andra spelare. Hon har fått nya vänner för livet. Nyligen var hon på ett bröllop då en ur hennes förra tjejlag gifte sig. 

Melinda Blomqvist

Bor: Sala backe i Uppsala.

Ålder: 23 år. 

Familj: Sambo, mamma och två bröder. 

Hobby: Gaming, gaming, gaming.

Längtar efter: Sommaren och värmen. 

Skulle aldrig: Sälja datorn.

Drömmer om: En stabil karriär inom e-sport

Ogillar: Majs i mat.

Gillar: Älskar hundar och sötsaker. 

Nyårslöfte: Försöka leva ett sundare liv. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!